21. avg 2017.

Novinarska mreža: Solidarno uz Parima Olurija

Novinari sa postjugoslovenskih prostora okupljeni u neformalnu Novinarsku mrežu najoštrije osuđuju napad na kosovskog istraživačkog novinara Parima Olurija i zahtevaju od nadležnih organa da što pre otkriju i adekvatno kazne počinioce. 

Novinarska mreža u saopštenju podseća da je Oluri napadnut 16. avgusta uveče ispred ulaza u stan dok se vraćao iz grada sa suprugom, a prema njegovom svedočenju i navodima policije, napala su ga trojica nepoznatih muškaraca i nanela mu lakše telesne povrede. I njemu i supruzi, koja se zbog napada onesvestila, ukazana je lekarska pomoć.

„Napad na Parima Ollurija usledio je nakon njegove kolumne na vodećem kosovskom portalu Insajderi (insajderi.net), o institucionalnoj krizi u kojoj se Kosovo našlo nakon izbora u junu, za koju Oluri odgovornima smatra prvoplasiranu koaliciju na čelu sa Demokratskom partijom Kosova (PDK), koja se u ovom trenutku bori za većinski mandat u kosovskoj skupštini. Oluri se u kolumni „Da je Adem Jašari živ bio bi korumpirani milioner“, kroz satiru obrušio na bivše komandante Oslobodilačke vojske Kosova, od kojih su neki deo PDK koalicije“, navodi se u saopštenju.

Oluri je, kako navode, zbog pisanja o korupciji često meta verbalnih napada i pretnji, i bilo je, kažu, pitanje kada će one prerasti u fizičko zastrašivanje.

„Podsećamo da je upravo Olurijev portal prošle godine otkrio jednu od najvećih afera kosovskih vlasti objavom snimaka tajnih razgovor šefa poslaničke grupe PDK, Adema Grabovcija, zbog čega su tuženi, ali je usledio i pritisak na poslovne i marketinške kuće da povuku reklame sa njihove stranice, čime im je direktno ugrožen rad“, navodi se u saopštenju.

Novinarska mreža poziva vladajuće političare i „one koji to pretenduju da budu“ da svojim postupcima „ne stvaraju društvenu klimu u kojoj se nasilje nad novinarima smatra normalnim“ i apeluju na institucije da pronađu i kazne počinioce kako bi poslali „jasnu poruku da je nasilje nad neistomisljenicima neprihvatljivo“.

Kako ističu, na Kosovu je samo do oktobra 2016. godine, prema podacima Asocijacije novinara Kosova, registrovano 12 napada i slučajeva pretnji novinarima zbog posla kojim se bave.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend