13. sep 2021.

Potvrđena optužnica protiv Fatmira Alispahića, urednika portala Antimigrant

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) je potvrđeno Radiju Slobodna Evropa (RSE) da je podignuta optužnica protiv publiciste i novinara Fatmira Alispahića, koji je i urednik internet portala antimigrant.ba.

Fatmir Alispahić, Foto: Snimak ekrana

„Optužnica protiv Fatmira Alispahića je potvrđena prije nekoliko dana“, rečeno kratko iz Ureda glasnogovornika Tužilaštva BiH.

Prethodno, Sud Bosne i Hercegovine (BiH) potvrdio je optužnicu Tužilaštva BiH, koja tereti, kako je navedeno, 55-godišnjeg A.F., državljanina BiH, za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Tužilaštvo je u petak (10. septembar) saopštilo da se A.F. tereti da je u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u BiH.

„Optuženi se tereti, da je u više navrata, putem web stranice antimigrant.ba, kojoj je bio administrativni kontakt i urednik sadržaja, kao i putem e-mail adrese, tijekom 2019. i 2020. godine, kontinuirano javno objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju kako prema migrantima, tako i između konstitutivnih naroda“, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH podsjeća da je ovakvo djelovanje protivno odredbama Zakona o zabrani diskriminacije, kao i odredbama Kodeksa za štampu i online medije BiH.

Kako se navodi, optuženi je izazvao uznemirenje kod većeg broja osoba, predstavnika nevladinog sektora, članova Mreže za izgradnju mira, Vijeća za štampu u BiH i drugih osoba koje su pročitale navedeni sadržaj, što je prouzročilo i reakciju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

Tužilaštvo BiH dokazivat će navode optužbe pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem većeg broja dokaznih materijala.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend