12. okt 2021.

U sudnici humanista, u medijima gonič migranata

Urednik portala Antimigrant.ba Fatmir Alispahić je na dva dosadašnja ročišta na suđenju za raspirivanje mržnje tvrdio da njegovi tekstovi ne potiču na mržnju prema migrantima za što ga Tužilaštvo BiH tereti.

Fatmir Alispahić, Foto: Snimak ekrana

Iako i sam naziv portala ukazuje na namjere, Alispahić se pred sudijom Suda BiH Goranom Radevićem predstavlja kao neko ko se zalaže za humani tretman migranata.

Iako u javnim nastupima i u tekstovima iznosi stavove poput onih da će “uvoz agresivnih migrantskih hordi neminovno rezultirati sukobom sa Bošnjacima, dakle, krvoprolićem, a što će poslužiti kao alibi za s&h secesionizam”, Alispahić je na posljednjem ročištu, održanom krajem prošle sedmice, ponovo tvrdio da on nije za dehumanizaciju migrantske populacije.

On pred Sudom nije iznosio oštre stavove i ocjene kako to radi van sudnice te je sudiji ranije navode da su migranti ISIL-ovci pravdao izjavom da to nikada ne tvrdi nego navodi kao mogućnost – “ako su migranti ISIL-ovci, ako imaju nečasne namjere…”

Ovaj autor u svojim tekstovima poziva na protjerivanje migranata koje često zove “takozvanim migrantima i bijesnim ISIL-ovcima”. U jednom od tekstova Alispahić poziva Bošnjake da se samoorganizuju i navodi:

“I moraju se braniti. Kako? Tako sto će odbiti poslušnost domaćim izdajnicima, tako što će se samoorganizirati i – krenuti u napade na migrante. Te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živjeti – jer ćemo ih mlatiti, tjerati, progoniti – sve dok ne nestanu sa naše zemlje”, pisao je Alispahić.

Pravni savjetnik u instituciji Ombudsmena i svjedok Tužilaštva BiH Edin Ibrahimefendić je rekao kako organizovanu upotrebu sile, i to isključivo u opravdanim okolnostima, samo može koristiti država, a da pojedinac nema pravo ograničavati slobode kretanja drugim licima.

Alispahić je negirao da je pozivao na napade na migrante, već je ustvrdio da je ukazivao na potrebu samoorganizovanja u slučaju napada migranata. Takvi potezi su prema preporuci institucije Ombudsmena nezakoniti, naveo je Ibrahimefendić.

U jednom od ranijih članaka, Alispahić migracije naziva genocidnom invazijom radikalnih ISIL-ovih paradžematlija. Gostujući na Face TV u subotu, Alispahić je predmet koji se vodi protiv njega nazvao najvećim ponorom pravosuđa koje je u funkciji destabilizacije BiH.

Komentarisao je i ocjenu institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH da su sadržaji portala Antimigrant.ba jako zabrinjavajući.

“Efekti moga krivičnog djela su ti što su nekakvi ljudi u ovim institucijama uznemireni. Nisu uznemireni činjenicama da su naši građani maltretirani, pljačkani pa i ubijani od strane migranata iza čijeg uvoza stoji država”, rekao je Alispahić u intervjuu Senadu Hadžifejzoviću samo dan nakon što je pred Sudom rekao kako ne širi govor mržnje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend