05. apr 2021.

Radio Rjeka je pod valom prijetnji i uvreda zbog jedne pesme

Radio Rijeka bio je pod valom prijetnji i uvreda nakon 25. ožujka 2021. samo zato što je na njemu puštena pjesma koja nije odgovarala slušateljima.

Glazbena urednica na Radiju Rijeka, pustila je pjesmu Vinka Coce „Kada umrem umotan u bilo“, jednu od popularnih navijačkih pjesama fanova Hajduka iz Splita (u Hrvatskoj vlada veliki animozitet među navijačima različitih klubova iz različitih gradova).

Uslijedile su uvrede i prijetnje, posebno prema novinarki, glazbenoj urednici koja je pustila pjesmu. Nakon toga, Joso Krmpotić, voditelj emisije na Radio Rijeci, umjesto da stane na stranu svoje kolegice i zaštiti je od hajke, počeo se ispričavati slušateljima.

26. ožujka uredništvo Radija Rijeke dobilo je e-mail u kojem se između ostalog kaže: „Čujem li još jednu, samo jednu tovarsku pjesmu koja mi se ne sviđa (da pjeva o maslini, kamenu ili da veliča dalmaciju i one cigane) NAJEBAT ćete. I to gadno. 1 krivi potez, 1 kriva pjesma i cijrla radio Rijeka ide u zrak skupa s redakcijom koja se tada nađe u smjeni. Dobro ste pročitali. Ne šalim se, ovo je otvorena prijetnja. Pamet u glavu i ubuduće pazite kakve pjesme puštate jer niste ni svjesni u kakva govna ste se uvalili zbog jedne tovarske glupačetine“.

Osumnjičeni je priveden i određen mu je pritvor. Osumnjičen je za kazneno djelo prijetnje, rekla je policija.

Novinari ne smiju biti spriječeni da rade svoj posao, niti im se iz bilo kojeg razloga može prijetiti.

„Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje prijetnje koje su upućene kolegicama i kolegama na HR Radio Rijeci, koja je sastavni dio mreže javnog servisa. Ovakve prijetnje treba ozbiljno shvatiti i učiniti sve da se zaštite naše kolegice i kolege“, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

„Sramotnim smatramo činjenicu da se do sada na sve ono nisu oglasili vodeći ljudi HRT centra u Rijeci i glavni urednik Radio Rijeke. Dužnost im je da zaštite svoje zaposlenike i zaposlenice. Dajemo punu podršku našim dragim kolegicama i kolegama u Rijeci“, dodao je Zovko.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu HND-u u osudi ovih opasnih prijetnji. Molimo institucije da zaštite novinare, sankcioniraju osobu koja je uputila prijetnju i pošalju jasnu poruku javnosti da su takve prijetnje neprihvatljive.

O ovom novom slučaju obavijestit ćemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere. Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 31.03.2021.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore


Izvor: safejournalists.net

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend