02. sep 2017.

Spaljen srpski list, Dačić uputio protestnu notu Zagrebu

Čelnik Autohtone hrvatske stranke prava Dražen Keleminec na protestu u Zagrebu spalio primerak nedeljnika Novosti, glasilo pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj

Dvadeset simpatizera Autohtone – Hrvatske stranke prava (A-HSP) danas je protestovalo ispred sedišta Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Zagrebu pod sloganom „Zaustavili smo vas 1991, zaustavićemo vas opet“.

Čelnik te neparlamentarne stranke Dražen Keleminec pritom je spalio primerak SNV-ovog nedeljnika „Novosti“ i pozvao premijera Andreja Plenkovića da ne zabranjuje pozdrav „Za dom spremni“.

„Nemojte se, Plenkoviću, time igrati, to je opasno i za vas i za vašu stranku i za one koje vi podržavate. Jer, vi podržavate one koji su palili i i ubijali hrvatsku državu i bili protiv Hrvatske 1991. godine i hteli veliku Srbiju na teritoriji Hrvatske ili nekakvu Jugoslaviju“, poručio je Keleminec, prenosi N1.

Kako naveode , on je istakao i da su došli ispred sedišta SNV Milorada Pupovca da bi se suprotstavili njihovoj velikosrpskoj politici u Hrvatskoj. „Zaustavili smo ih 1991, zaustavićemo ih i sada.“ Protest je nadzirala i snimala interventna policija.

Pristalice su na skupu nosile zastavu sa stranačkim grbom na kojoj je bio i natpis „Za dom spremni“. Keleminac je istakao da se taj pozdrav ne sme pomerati sa spomen-ploča, poručujući da su uz njega mnogi branitelji dali živote za Hrvatsku. Tvrdi i da se novcem iz hrvatskog državnog budžeta podižu četnički spomenici.

„Ako vi skinete ploču HOS-a, mi ćemo skinuti sve četničke ploče po Hrvatskoj i četnički spomenik u Srbu“, rekao je. Ističe i da je pozdrav „Za dom, u boj“ koristio i ban Josip Jelačić, a zajedno s pristalicama u više je navrata tokom protesta uzviknuo „za domovinu spremni“, te čelnika SNV-a ironično pozvao:

„Ajde, Milorade, piši ponovo prijave protiv nas, jer smo viknuli da smo spremni braniti domovinu. Jer Milorad Pupovac je predsednik Vlade i finansija, on je državni advokat. Milorad Pupovac vlada hrvatskim medijima, on je kralj u Hrvatskoj. Misli da je kralj Aleksandar“, izjavio je Keleminec, navodi  N1.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik, Milorad Pupovac, osvrnuo se za Novu TV na paljenje tjednika Novosti. “Ja sam navikao trpjeti nečinjenje države. Napade na moju obitelj, na institucije i na mjesta gdje rade pripadnici srpske zajednice. Jer očito za Srbe mira u Hrvatskoj nema”, rekao je Pupovac.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija želi dijalog i dobrosusedske odnose sa Hrvatskom, ali da to podrazumeva da svi moraju da se uzdržavaju od provokacija.

Kako prenose mediji, Dačić je rekao da je Srbija uputila protestnu notu zbog paljenja nedeljnika srpske nacionalne manjine Novosti, na protestu članova Autohtone – Hrvatske stranke prava ispred sedišta Srpskog narodnog veća u centru Zagreba.

„Nacistički pozdravi su zabranjeni svuda u svetu, a to što u Hrvatskoj nisu, govori o stanju javnog mnjenja kod njih“, izjavio je Dačić.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, komentarišući paljenje nedeljnika Novosti, rekao je da je stranka koja je to uradila (A-HSP) marginalna i da se ne bi obazirao na taj incident. U vezi sa slučajem ploče sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, kaže da je na pomolu rešenje.

„A dobro … Reč je o marginalnoj stranci koja već dugi niz godina ima takvu vrstu protesta. Ne bih se uopšte posebno na to obazirao. Hrvatska je pravna država, mislim da je policija i reagovala. Prema tome, to pitanje nije relevantno“, kazao je Plenković, javlja Nova TV, piše dnevnik.hr.

Na pitanje da li bi pomogao dogovor oko ploče sa natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, Plenković je rekao da je na pomolu rešenje, ali nije želeo da otkrije kakvo i samo je kratko poručio: „Videćete sve“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend