15. mar 2023.

Rambo priznao da je dodirivao novinarku, prijavljen za seksualno uznemiravanje

Muzičar Antonije Pušić, poznat kao Rambo Amadeus, priznao je da je producentkinju emisije "Dnevnica" Lejla Kašić neprimjereno dodirnuo zbog čega ga je ona optužila za seksualno uznemiravanje i prijavila policiji.

Rambo Amadeus (foto: Medija centar)

Čitav događaj, koji se desio u petak 10. marta, ocijenio je nesretnim i neprijatnim stavljajući ga u kontekst negativnih emocija koje je imao prema konceptu emisije.

„To nema nikakve veze sa seksom, barem ne s moje strane. Htio sam da joj nekako dojavim da me je satjerala u ponižavajući položaj. Nesretno artikulisan kvazi-drugarski alarm. Seksističan možda, seksualan ne“.

Producentkinja televizijske emisije „Dnevnica“ Lejla Kašić potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je kasno uveče, 13. marta policiji prijavila muzičara Antonija Pušića, poznatijeg kao Ramba Amadeusa, zbog seksualnog uznemiravanja.

„Institucije koje treba da znaju – znaju tok događaja i trenutak u kom je eskaliralo. Riječ je o neprimjerenom i nedozvoljenom dodiru po intimnom djelu tijela, uz propratne skeptične komentare, na kraju i njegovo priznanje učinjenog“, napisala je Kašić u izjavi za RSE.

Ona je objasnila da je to za nju bilo izuzetno traumatično iskustvo.

UNICEF reagovao – oboje im prijavili

Prethodno je UNICEF u nedjelju 12. marta saopštio da je suspendovao angažman sa Pušićem nakon što ga je Kašić optužila za seksualno uznemiravanje.

„UNICEF je upoznat s navodima protiv Antonija Pušića. Njegov angažman s UNICEF-om je suspendovan do daljnjeg. UNICEF ima politiku nulte tolerancije prema bilo kojem obliku seksualno neprimjerenog ponašanja, jer je ono u suprotnosti s ključnim vrijednostima UNICEF-a“, naveo je UNICEF.

Kašić je ranije u objavi na svom Fejsbuk nalogu navela da je o incidentu sa Pušićem izvijestila predstavništvo UNICEF-a za Crnu Goru, s obzirom na to da je muzičar ambasador dobre volje te organizacije.

Pušić, pak tvrdi da je on „odmah sledeće jutro, blagovremeno i samoinicijativno, usmeno i pismeno obavjestio Unicef sam da zamrzavamo naš aranžman dok se slučaj ne rasvijetli“ a da su oni „odreagovali tačno onako kao što valjda moraju“.

I druge neprijatnosti tokom snimanja

On navodi da je osjećao tjeskobu tokom snimanja emisije čiji je koncept da poznate ličnosti tokom dana simbolično rade razne poslove prikupljajuči tako donacije koje se potom predaju socijalno ugroženoj porodici, što se sve snima, montira i kasnije emituje.

Protivio se kako navodi snimanju porodice kojoj se pomaže i smatrajući da se time javno stigmatizuje.

„U stančiću ugrožene porodice, dok ja lično nisam uspjevao da kontrolišem ogromno uznemirenje, gdje sam psovao pred kamerom i društvo i državu zbog činjenice da moramo da prosimo da bi nekim ljudima omogućili da plate dugove i napune frižider, dotična je prikazala punu hladnokrvnost“, naveo je.

Lejla Kašić je navela da je umjesto izvinjenja, od Pušića dobila niz uvreda da je „glupača“, „ludača“.

Pušić to potvrđuje ocjenjujući da je Kašić tražila izvinjenje demonstrirajući kako kaže pozorišnu ljutnju.

On naglašava da mu je svaki oblik nasilja prema prema bilo kome, a naročito prema djeci i ženama neprihvatljiv i gnusan ali da je u ovoj situaciji branio sopstveni integritet.

„Naravno da mi je žao što sam izgubio živce i dodirnuo nešto što se ne dodiruje bez dozvole. Naravno da mi je žao što sam izgubio živce i derao se. Nije bilo u redu“, napisao je uz komentar da ne može da se izvini osobi koju je, između ostalog, opisao kao „manipulativnu“ i „zlu“.

Takođe, komentarišući medijska pisanja, naveo je i da je već javno osuđen zbog seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja.

Šta kažu kolege novinarke

Autor emisije Dnevnica Vlado Otašević na Fejsbuk stranici emisije osudio ponašanje Pušića.

„Incident koji se dogodio u Herceg Novom, pred kraj snimanja emisije pokvario je kompletan utisak humanitarne misije, a ponašanje Ramba Amandeusa u tim trenucima nije bilo pristojno i dostojno jednog UNICEF-ovog ambasadora dobre volje“, saopštio je Otašević.

On je dalje naveo da je pred ekipom bila potpuno druga osoba od one koja je tokom dana učestvovala u, kako je navedeno, humanitarnoj emisiji.

„Njegov postupak prema našoj voditeljki i producentkinji Lejli Kašić se ne može ničim opravdati. Kao autor emisije koju prati ogroman broj ljudi i kao muškarac imam ljudsku potrebu da osudim ponašanje Ramba Amadeusa, koji najmanje što treba da uradi je da se za početak izvini Lejli“, saopštio je Otašević.

Otašević je naglasio da će zbog poštovanja prema svim ljudima koji su učestvovali u emisiji u Herceg Novom, snimljena emisija biti emitovana na RTCG.

„Radio-televizija Crne Gore (RTCG) na kojoj se emituje emisija ‘Dnevnica’, daje podršku producentkinji emisije Lejli Kašić i apeluje na državne organe da utvrde sve činjenice u vezi ovog slučaja“, kazao je za RSE generalni direktor RTCG-a, Boris Raonić.

Prethodno je članica Savjeta RTCG-a Milica Špajak pozvala menadžment te medijske kuće i nadležne da ispitaju čitav slučaj.

Zakon tek u pripremi

U crnogorskom zakonodavstvu ne postoji krivično djelo seksualnog uznemiravanja.

Konvenciju Savjeta Evrope o spriječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija)Crna Gora je ratifikovala 2013. godine.

Ona predviđa da će država preduzeti mjere da svaki oblik neželjenog ponašanja seksualne prirode bude predmet krivične ili druge pravne sankcije.

Crna Gora bi uskoro trebalo da uvede u Krivični zakonik krivično djelo seksualno uznemiravanje.

U tom predlogu seksualno uznemiravanje se definiše kao svaki oblik neželjenog verbalnog, neverbalnog ili fizičkog ponašanja seksualne prirode.

Za seksualno uznemiravanje, predložena je kazna zatvora do pola godine. U težim slučajevima i do dvije godine. Gonjenje se preuzima po privatnoj tužbi a u težim slučajevima po službenoj dužnosti.

Ministrstvo pravde uputilo je u oktobru Evropskoj komisiji na mišljenje izmjene Krivičnog zakonika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend