29. jun 2018.

Regionalna novinarska platforma: Osuđujemo napad na novinara

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara, koja predstavlja više od 8.000 članova, oštro je danas osudila brutalni fizički napad nanovinara Hrvoja Bajlu, vlasnika portala Zadar i dopisnika nacionalnih medija Index i Nacional.

Hrvoje Bajlo, koji je pratio menadžment grada Zadra i dokumentovao veze između politike, biznisa, sporta i pravnog segmenta u Zadru, napadnut je u nedelju, 24. juna u večernjim časovima na parkingu u Zadru, od bivšeg igračaFudbalskog kluba Zadar, a današnjeg preduzetniika Jakova Suraća.

Prema Bajlinim rečima, napadač ga je pre fizičkog nasrtaja izvređao jer piše za „četnički Indeks“ i „usr*** Nacional“,i zapretio da će mu, nastavi li pisati o njegovim prijateljima Zdravku Livakoviću, Božidaru Kalmeti i HDZ„odrubiti glavu“. Zatim ga je šakama udarao po glavi i telu, oborio na tlo i nastavio tući nogama zbog čega je Bajlo na kratko izgubio svest.

Na hitnom odeljenju zadarske bolnice Bajli su konstatovani prelom desne ruke, kao i niz povreda na glavi itelu. Povrede su kvalifikovane kao teške telesne povrede,navodi se u saopštenju. I u prethodnim godinama Hrvoje Bajlo je zbog svogbeskompromisnog novinarskog rada u više navrata bio metauvreda, pretnji i zastrašivanja. Policija ranije slučajeve,uprkos njegovim prijavama, do danas nije razrešila.

Surać je odlukom Županijskog suda u Zadru 26. juna pušten iz pritvora. U sudskoj naredbi koju je izdao Hrvoje Visković, istražnisudija zadužen za slučaj, navedeno je da su ostvareni uslovi za izricanje mere pritvora. Ipak, izrečena je blaža mera –zabrana prilaska i kontakta. Sudija Visković izjavio je za hrvatsku novinsku agencijuHINA da, prema njegovom mišljenju, “nema opasnosti od ponavljanja krivičnog dela“.

Platforma poziva na odlučne akcije policijskih i pravosudnih institucija, kao i najviše predstavnike vlasti da jasnoosude pretnje i napade na novinare. Ćutanjem i racionalizacijom vrhovne državne institucije sejasno priklanjaju kršiocima novinarskih prava i slobodegovora, ohrabrujući na taj način društvenu atsmosferuprožetu strahom i nasiljem, navodi se u saopštenju.

Članovi Regionalne platforme su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje BH novinari, Sindikat medija Crne Gore,Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova,Udruženje novinara Makedonije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend