13. apr 2018.

Saopštenje za medije povodom optužbi Mila Đukanovića

Predsjednik DPS-a, Milo Đukanović, juče je nazvao fašistima medije i NVO koji su se bavili biznisom njegovog sina i usudili se da ukažu na enormno nezakonito bogaćenje njegove porodice i sa njima povezanih kriminalnih grupa.

Đukanović je i ranije javno pozivao na “istrebljenje” svojih neistomišljenika i kritičara iz nezavisnih medija i civilnog sektora, ali najnovije optužbe za fašizam pokazuju da Crna Gora klizi u otvorenu diktaturu. Takve poruke predstavljaju jasan poziv na linč i naročito su opasne jer dolaze od čovjeka koji iz sjenke kontroliše ključne institucije sistema, ali i decenijama održava veze sa kriminalnim miljeom.

MANS nije slučajno meta Đukanovićeve opasne retorike, jer smo upravo mi otkrili mehanizam kojim je omogućeno njegovom sinu da reketira građane koji su prinuđeni da cijenu njegovog bogaćenja plaćaju preko svojih računa za struju. Zbog toga u slučaju Blaža Đukanovića sina nije riječ o preduzetništvu, već o otvorenom parazitiranju na račun građana Crne Gore.

Naime, posao izgradnje malih hidroelektrana mlađem Đukanoviću garantuje profit samo i isključivo zbog toga, što je vlada njegovog oca predložila, a skupštinska većina usvojila zakon kojim mu je garantovano da će prodati sve što proizvede i to po cijenama većim od tržišnih. Sve to se preliva na račun građana koji će razliku koja ide u Blažov džep plaćati iz svojih kućnih budžeta kroz naduvane račune za električnu energiju.

Riječ je o školskom primjeru zarobljavanja države, gdje je korist Blaža Đukanovića važnija od interesa svih građana, pa su optužbe za fašizam samo providni pokušaj zataškavanja korupcije i konflikta interesa na najvišem nivou.

Uprkos svim pritiscima, brutalnim podmetanjima i prijetnjama kojima smo izloženi, MANS će nastaviti da istražuje i otkriva koruptivne poslove i Đukanovica i njegove porodice, i svakoga drugoga ko stiče ekstra profite na račun građana.

Vanja Ćalović Marković
Izvršni direktor MANS-a

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend