28. maj 2021.

SJ: Verbalni napadi i pretnje smrću bosanskim i crnogorskim novinarima

U proteklih nekoliko dana u Bosni i Hercegovini dogodila su se dva ozbiljna slučaja ugrožavanja slobode novinarstva, jedan od tih slučajeva povezan je i sa Crnom Gorom.

Tanju Topić verbalno napao bosanski političar Dodik

Milorad Dodik, predsedavajući  Predsedništva Bosne i Hercegovine, 24. maja u Bijeljini, u izjavi novinskoj agenciji SRNA, novinarku i političku analitičarku Tanju Topić označio je kao „agentkinju  nemačke obaveštajne službe“ i „dokazani kvisling“. Ređale su se uvrede na ličnom nivou, a nisu pošteđeni ni članovi njene porodice.

Tanja Topić smatra da su ove Dodikove izjave usledile nakon njenog kritičkog pisanja i davanja izjava za medije o aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj i Savezu nezavisnih socijaldemokrata, stranci koju predvodi Milorad Dodik. Topić je od Udruženja  BH novinari zatražila pravnu pomoć u podnošenju tužbe za klevetu protiv Milorada Dodika.

Borka Rudić, generalna sekretarka  Udruženja BH novinari, rekla je da ovo nije prvi put da Milorad Dodik određene medije, novinare i analitičare označava kao “izdajnike”, plaćenike i “neprijateljske medije”, da vređa i ponižava novinare sa čijim se izveštavanjem i stavovima ne slaže. Prethodno, Dodik je portal Klik nazvao „neprijateljskim medijem“ po  Republiku Srpsku, a pre toga je verbalno napao novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića, nazivajući njega i medij za koji radi „izdajnicima“.

“Neosnovane optužbe, javna poniženja, psovke i uvrede, izbacivanje sa konferencija za štampu, uobičajeni su način komunikacije Milorada Dodika sa predstavnicima medija u BiH. Sramotno je i nedopustivo da predsedavajući Predsedništva države tretira novinare i medije u na ovaj način, bez ikakvih posledica za javno izrečenu klevetu. Stoga će BH novinari  pružiti punu podršku i pravnu pomoć našoj kolegici i našoj članici Tanji Topić i insistirati na tome da Dodik svoje navode dokaže na sudu, a ako to nije u mogućnosti, snosiće odgovornost za klevetu u skladu sa zakonom “, rekla je ona.

Dragan Bursać i Darko Šuković dobili  pretnje smrću

Još jedan slučaj, dogodio se u dve zemlje, jer je, koliko je javnost obaveštena, ista osoba je upućivala pretnje smrću. Bosanski novinar Dragan Bursać primio je poruku, oko ponoći 26. maja,  na svom Fejsbuk nalogu.

“ Mrtav sam ozbiljan, ubiću te ako te ikad vidim u Crnoj Gori. Metak u glavu ”, navela je osoba sa Facebook profila po imenu M. A.

Bursać je za televiziju N1 rekao da je „pretnja bila hladna“. „Nije napisana u afektu, nije bilo psovki, bilo je malo ružno čitati je. U svakom slučaju, ova osoba kaže da misli ozbiljno da me, kad uđem u Crnu Goru,  čeka metak u čelo, pozdravilja me, i da nema sumnje da će to učiniti ovaj pojedinac ili grupa ”, rekao je.

Kako je navedeno, ovaj slučaj prijavljen je ministarstvima unutrašnjih poslova (MUP) u Crnoj Gori i Banjaluci.

Ovo nije bio prvi put da je Bursać dobio pretnje. Zbog svojih članaka, kao i zbog aktivnosti na  Tviteru i Fejsbuku, Bursać je u prošlosti dobijao brojne onlajn pretnje.

U međuvremenu, ista osoba M.A. uputila je pretnju smrću crnogorskoj redakciji Antene M, tj. glavnom uredniku Darku Šukoviću.

„Pretnje smrću samo zbog iznetih stavova, nažalost, sve su češće u Crnoj Gori i zato bi celo društvo trebalo ozbiljno da se pozabavi ovim problemom. Sindikat medija Crne Gore još jednom ističe da su od početka godine brojni medijski radnici iz različitih medija koji imaju različitu uređivačku politiku na meti uvreda i pretnji u toj zemlji, a današnje pretnje su još jedan dokaz rastuće netrpeljivosti kada su u pitanju različita mišljenja. Uređivačka politika i stavovi o aktuelnim socijalnim pitanjima nikada ne smeju biti razlog ili opravdanje za takve pretnje, jer su neprihvatljive u demokratskom društvu i treba im se snažno usprotiviti “, navedeno je u saopštenju SMCG-a.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svojim članicama BH novinarima i Sindikatu medija Crne Gore u oštroj osudi uvredljivog, pogrdnog govora i pretnji smrću. Pozivamo državne organe da se ponašaju civilizovano i zahtevamo da nadležne institucije odgovaraju u slučajevima kada političari i javni službenici iznesu lažne navode protiv novinara i medija. Takođe zahtevamo da osoba koja je pretila novinarima u obe države bude što pre pronađena i uhapšena.

O oba slučaja obavestićemo relevantne nacionalne i međunarodne aktere, kao i diplomatske misije u Bosni i Hercegovini, a obavestićemo i crnogorske institucije.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Beograd– Podgorica – Priština – Sarajevo – Skoplje – Zagreb, 27.05.2021.

Udruženje novinara Kosova
Udruženje novinara Makedonije
Udruženje BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Nezavisno udruženje novinara Srbije
Sindikat medija Crne Gore

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend