09. maj 2018.

Tadić Mijović: Napadi na novinare u Crnoj Gori neistraženi

Direktorka Centra za istraživačko novinarstvo iz Podgorice Milka Tadić Mijović izjavila je da je napad na Oliveru Lakić 25. napad na novinare Vijesti i da do sada nijedan od tih napada nije u potpunosti rešen.

Novinarka „Vijesti“ Olivera Lakić ranjena je u pucnjavi ispred svog stana u bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u Podgorici. Lakić je pogođena u nogu, zadobila je prostrelnu ranu desne potkolenice i van životne opasnosti je, rekao je za N1 direktor Vijesti Željko Ivanović.

„Ovo je 25. napad na novinare Vijesti, a to su novinari koji su istraživali korupciju i kriminal koji je povezan sa visokim crnogorskim zvaničnicima. Nijedan od tih napada nije u potpunosti rešen“, rekla je Tadić Mijović za N1.

Prema njenim rečima, slobodni mediji se u Crnoj Gori doživljavaju kao neprijatelji, a kao primer navela je izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je novinare Vijesti nazvao fašistima.

Na pitanje da li očekuje da se pronađe napadač na Oliveru Lakić, direktorka Centra za istraživačko novinarstvo iz Podgorice kaže da to zavisi od toga ko su nalogodavci ovog napada.

„Bilo bi značajno da se pronađe napadač, da konačno imamo rešen makar jedan od slučajeva napada na novinare. Ali, bojim se da se to neće desiti. Sve zavisi od toga ko je nalogodavac. Ako iza napada stoje neki moćni činicioci u Crnoj Gori, neće se otkriti“, rekla je Tadić Mijović.

Ona je dodala i da je Olivera Lakić dobro, da nije životno ugrožena i da će ostati neko vreme u bolnici.

„Pitanje je kako će ovo uticati na nju psihički, ona je godinama bila pod policijskom prismotrom. Njena porodica je sve ovo teško podnela“, rekla je Tadić Mijović za N1.

Olivera Lakić piše o kriminalu. Napadnuta je i pre šest godina, takođe ispred zgrade u kojoj stanuje, posle serije tekstova o nelegalnoj proizvodnji duvana u nekadašnjoj fabrici kod Mojkovca.

Motiv tog napada nije otkriven.

Protest ispred Vlade Crne Gore

Protest povodom napada na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić biće danas održan ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, a taj slučaj izazvao je brojne i oštre javne osude.

Crnogorska vlada i njeni čelnici oštro su osudili napad na novinarku uz zahtev nadležnima za „brzom i efikasnom“ istragom, dok je deo civilnog sektora kao odgovorne označio izvršnu vlast koja godinama nije rasvetlila brojne napade na novinare u Crnoj Gori.

Strana diplomatska predstavništva EU, SAD i Velike Britanije izražavaju zabrinutost i poručuju da novinari moraju biti zaštićeni.

Policija je sinoć blokirala grad i radi na rasvetljavanju tog dogadjaja, a njen čelnik Vesko Damjanović uz osudu napada saopštio je da će policija učiniti „sve što je u njenoj moći da otkrije i počinioce privede pravdi“.

Nakon ranjavanja Lakićeve, ispred Kliničkog centra u Podgorici okupili su se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, vršilac dužnosti direktora policije Vesko Damjanović, veliki broj kolega, a novinarku je posetio direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Crne Gore Dejan Peruničić.

Glavni i odgovorni urednik podgoričkih Vijesti Mihailo Jovović kazao je da mu je novinarka ispričala da joj je ispred zgrade prišao čovek i pucao u nogu, te da je videla još dvojicu ljudi koji su pobegli.

„Nemam reči…Do kada će ovo da se dešava u našoj divnoj Crnoj Gori. Nijedan napad na Lakić do sada nije rešen. Mnoge priče koje je pisala, koje ukazuju na kriminal, nisu istražene. Do kada ćemo da strepimo od ovakvih kukavica“, izjavio je Jovović neposredno nakon napada.

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković najoštrije je osudio napad na novinarku i tražio od nadležnih „brzu i efikasnu istragu“.

„Sloboda medija i neometan rad novinara temeljno je opredeljenje Vlade. Od nadležnih zahtevam brzu i efikasnu istragu kojom će biti otkriveni motivi napada, napadači i njihovi eventualni saučesnici i nalogodavci“, poručio je Marković, objavljeno je sinoć na vladinom tviteru.

Ministartvo kulture je napad na novinarku okarakterisalo kao „nedopustiv čin“ i poručilo da „će država pokazati da ima jasan i odlučan odgovor na svaki pokušaj nasilja i zastrašivanja medijskih delatnika“.

Napad su osudili i ministar policije Mevludin Nuhodžić, opozicione partije, deo civilnog sektora, te ambasade EU, Velike Britanije i SAD-a u Crnoj Gori.

Nevladina organizacija „Media centar“ za najnoviji napad na novinarku Lakić smatra „najodgovornijim“ novoizabranog predsednika Mila Djukanovića i premijera Duška Markovića.

„Posle svih godina napada na novinare i medije, neotkrivenih počinilaca i nalogodavaca, odgovornost snosi predsednik Vlade čiji nadležni organi nisu uradili ništa da se zaustavi nasilje nad svima koji svojim radom istinski doprinose demokratizaciji, vladavini prava i smanjenju korupcije i organizovanog kriminala“, navodi se u reagovanju Media centra.

Ta organizacija ukazuje da je Olivera Lakić svojim pisanjem ukazivala na organizovani kriminal i „zato je postala meta“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend