09. maj 2023.

Veran Matić – Novosti

Najnapadaniji nedeljnik na prostorima bivše Jugoslavije, svakako su Novosti, sa potpuno multietničkom redakcijom, iako je medij jedne manjine.

I nije samo multietnički, već i jedan od najboljih nedeljnika, ne samo na „našim” prostorima, već i svakako najbolji medij koji izdaje vodeća organizacija jedne manjine u Evropi, u ovom slučaju srpska.

Nedavni napad na Novosti, SNV, srpsku nacionalnu manjinu, lidera iste Milorada Pupovca u Saboru Republike Hrvatske, samo je neposredni povod za ovaj osvrt.

Novosti su „samostalni srpski tjednik”. Tako piše u impresumu novine koja nema razloga da se srami i da prikriva da se finansira putem Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Jer, uloga svake odgovorne države je da omogući svakoj manjini da informiše, a to Srpsko nacionalno vijeće radi sa izuzetnom posvećenošću na prvom mestu odgovornom, profesionalnom novinarstvu i novinarstvu kao profesiji. I zbog toga u redakciji radi veliki broj regionalno i svetski poznatih, uvažavanih i cenjenih novinara. I to je najveći razlog zbog čega je ovaj nedeljnik najčešće napadan i spaljivan u centru grada u kojem izlazi ova novena, a opet najčešće ispred prostorija izdavača-nakladnika, SNV-a. Taj izdavač, poštuje definiciju javnog servisa, i nastoji da urednicima i novinarima Novosti obezbedi profesionalnu slobodu.

Voleo bih da u Srbiji posedujemo makar jedan medij kao što su Novosti. Nemamo ih ni nalik ovom nedeljniku. Velika većina ovdašnjih medija saveta nacionalnih manjina puka su transmisija dnevno-političkih interesa i agendi njihovih osnivača. Neka vrsta nekritičke medijske oglasne table na kojoj se sadržaj menja u skladu sa koalicionim sporazumima i izvorima finansiranja na pokrajinskom i republičkom nivou.

A imamo veliki kapacitet-mogućnosti, kroz regionalnu Radio televiziju Vojvodine koja emituje program na 16 jezika, jer je sama Vojvodina evropski biser multietničnosti. Na žalost, ni približno se ne koriste mogućnosti i potrebe za profesionalnim informisanjem na potpuno profesionalnim osnovama.

Na ovdašnjim prostorima, redakcija Novosti je unikatna zbog profesionalne i nezavisne uređivačke politike koja ume da predstavlja glavobolju za osnivača koji tako daje primer koji ostali ne mogu, neće i ne žele da prate. Udaraju se standardi i stalno podiže lestvica. I da, često se prelaze crvene linije.  I plaća se cena.

Svojim tiražom i čitanošću, Novosti ne mogu da se mere sa neuporedivo popularnijim medijima u Hrvatskoj. Zato izazivaju toliku polarizaciju u hrvatskom društvu koje bi bilo siromašnije bez Novosti, čiji se uticaj ne meri brojkama, već proklamovanim vrednostima i činjenicama. Istinom. Zbog koje su brojni dobrano umukli, ustuknuli, izvinili se, ili su osuđeni.

Mnogi u regionu zavide Hrvatskoj jer poseduje Novosti. To su oni koji bi želeli da imaju više nezavisnog, profesionalnog, antiratnog, progresivnog, emancipatorskog novinarstva. I mnogi u regionu, zahvaljuju se Gospodu na tome što kod njih nema ničega što liči na Novosti.

Ova redakcija, ovaj projekat je fenomen.

I ako bi mnogi sve dali da se taj pelcer nekako prenese i u njihovu sredinu, nije jednostavno. Naročito zbog toga što je u uspeh Novosti utkano iskustvo Ferala iz devedesetih, čiji je srpski pandan bio Radio B 92. Za razliku od Srbije, u budžetu Hrvatske postoje sredstva i za medije koji nisu blagonakloni prema bilo kojoj tamošnjoj vlasti. Za one koji rade u javnom interesu i koji predstavljaju kompas za one koji se pogube u medijskoj džungli dezinformacija, spinovanja, osporavanja, saborskih desničarskih napada i tihovanja većine, koja ne bi da se zameri, ali ni da izgubi, Novosti kao medijski i civilizacijski reper.

Oko Novosti nikada nije bilo kompromisa i to je visoka cena koju su Milorad Pupovac i Srpsko narodno veće, kao izdavač, uvek bili spremni da plate.

I sâm sam bio urednik sličnog medija. Suočavao sam se sa sadržajima sa kojima se nisam u potpunosti slagao, sa onima za koje sam verovao da nije pravi trenutak, ili da smo zakasnili… ali, nastojao sam da poštujem odluke urednika, autora, stvarajući prostor slobodne misli i akcije… I to je bila jedinstvena redakcija i prostor slobode, paralelni svet koji je štitio normalnost…

Redakcija vrhunskih nagrađivanih profesionalaca je to umela da ceni i zato se iz Novosti većinski odlazi po zakonima prirode. Zato je bitno razmišljati o generacijama novih mladih novinara i novinarki koje će održati Novosti na pijedestalu profesionalnog novinarstva. Uz pomoć novih tehnologija, aplikacija i uz logičnu sinergiju sa kanalom TV Vida, sa kojima Novosti ne dele isti sprat, već i vrednosni koordinatni sistem.

Svojom doslednošću, Novosti su uspele da nametnu narativ u kojem mainstream politika treba i mora da uvažava zahteve manjine kao svojevrsnog orijentira koji minimizira iskliznuća  zavodljivih populističkih politika. Manjinska pitanja tako postaju univerzalna, čime Hrvatska, na primeru Novosti, definiše regionalne i evropske standarde.

Svakim svojim brojem, Novosti pokazuju i dokazuju kako bi trebalo da izgleda manjinski javni medijski servis koji nije poslušnički i nije produžena ruka nacionalnog saveta kao osnivača. Izdavač Novosti je plemenitim i pametnim potezima pokazao kako može i treba da izgleda sklonište za profesionalno i nezavisno novinarstvo. Gromobran i utočište za profesionalizam, etiku, moral i zagubljene vrednosti javne reči.

Novosti su zato svetionik. Plamen. Stožer. Orijentir. Bedem. Putokaz. Simbol. Dragulj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend