24. maj 2021.

Advokat UNS-a: Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije nema značaj za UNS, niti ga obavezuje

Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije nema nikakav značaj za Udruženje novinara Srbije, niti ga obavezuje, kaže advokat UNS-a Zoran Lakićević povodom vesti da je na pitanje Živojina Rakočevića ta agencija odgovorila da ne postoje zakonske smetnje da on kao direktor Doma kulture u Gračanici bude predsednik UNS-a.

„Ukoliko je to mišljenje tačno i potpuno preneto, njega bih razumeo kao odgovor Agencije javnom funkcioneru na njegovo pitanje da li će sa stanovišta javnog interesa i javne funkcije koju obavlja biti u sukobu interesa ukoliko bude izabran za predsednika UNS-a. I Agencija mu odgovara da može biti izabran za predsednika UNS-a, jer za to ne postoje zakonske smetnje“, navodi Lakićević.

I pitanje i odgovor su legitimni, ali za UNS nemaju značaja, niti ga obavezuju, kaže advokat UNS-a.

Lakićević dodaje da je mišljenje Agencije dato sa stanovišta javnog interesa i odnosi se na vršenje javne funkcije. Agencija je sa tog stanovišta ocenila da izbor za predsednika UNS-a neće ugroziti obavljanje i ugled javne funkcije koju Živojin Rakočević ima (funkcija direktora Doma kulture u Gračanici). „Ali Agencija nije ocenila, niti ima pravo da tumači i ocenjuje postojanje sukoba interesa sa stanovišta Udruženja novinara Srbije, odnosno da li se izborom u organe UNS-a bilo kog javnog funkcionera u organu javne vlasti – ugrožava nezavisnost UNS-a, otvaranjem prostora za uticaj vlasti na rad i odluke organa Udruženja“, kaže Lakićević.

On dodaje da je smisao zabrane sukoba interesa, propisane Statutom UNS-a, upravo u tome da se spreči uticaj na rad organa UNS-a preko lica koja se nalaze u odnosu zavisnosti prema organima vlasti. „Zbog navedenog, mislim da obaveštenje Agencije, čak i da je predočeno Kandidacionoj komisiji, ne bi bilo od uticaja na njenu odluku“, kaže Zoran Lakićević.

Advokat UNS-a kaže i da Agencija za sprečavanje korupcije nema ovlašćenje da tumači Statut UNS-a, niti je od strane UNS-a pozvana da to čini. „A pogotovo nema pravo da to čini pogrešno i jednostrano, da unosi zabunu i meša se u izbore u Udruženju novinara“, kaže Lakićević.

„Čak i kada je ocenjivala da li javnoj funkciji može škoditi izbor javnog funkcionera za predsednika UNS-a, Agencija je radila pogrešno i napamet, jer nije imala uvid u relevantne odredbe Statuta UNS-a, bitne za ocenu postojanja sukoba interesa u smislu Zakona o sprečavanju korupcije (poslovi i zadaci UNS-a i položaj i ovlašćenja predsednika UNS-a), nego samo u odredbu čl. 20, koja Agenciji u navedenom smislu ništa ne objašnjava, niti je bilo kako obavezuje.

S druge strane, Kandidaciona komisija se u svojim odlukama nije pozivala na Zakon o sprečavanju sukoba interesa i „zakonske smetnje“, niti je primenjivala odredbe čl. 40, čl. 41 i čl. 49 toga zakona, na koje se navodno Agencija poziva u svome „obaveštenju“. Kandidaciona komisija je primenjivala odredbe Statuta UNS-a, a prema odredbama Zakona o sprečavanju korupcije je jedino utvrdila i definisala da je direktor Doma kulture, kao direktor ustanove – javni funkcioner u organu javne vlasti, što ne spori ni Agencija“, zaključuje advokat Lakićević.

1 komentar za: “Advokat UNS-a: Mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije nema značaj za UNS, niti ga obavezuje

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend