23. jan 2023.

Aleksandar Milošević: Pretplata je jedina šansa za kvalitet onlajn sadržaja (VIDEO)

O ekonomskom statusu novinara i kako razlike u zaradama utiču na slobodu medija, mogućnostima da veštačka inteligencija zameni novinarstvo, dometima sindikalnog organizovanja u korporacijama i uređivačkoj politici Danasa razgovaramo s novinarom Aleksandrom Miloševićem.

Novinarstvo, ipak, nije samo prikupljanje podataka. Ono je mnogo više od toga. I analiza i razumevanje konteksta i približavanje sadržaja čitaocu i postavljanje kritičkih pitanja i preispitivanje motiva sagovornika. Ne znam da li da se radujemo ili da se uplašimo, jer do „dipblu“, nismo verovali ni da kompjuter može da pobedi Garija Kasparova. Nepredvidiva je i budućnost će biti za mnoge poslove neizvesna. Verujem da će veštačka inteligencija i u novinarstvu doneti mnogo dobrog, ali ne verujem da će četbot, na primer, moći da razume izvor ili motiv sagovornika, zašto recimo političar želi nešto da nam kaže, a zašto nam neke informacije uskraćuje. Ludisti su razbijali mašine, a ispostavilo se da su oni koji su donosili modernizaciju bili u pravu. Mašine su nam donele ukupno veći napredak i ukupno bolji život,“ kaže urednik ekonomske rubrike Danasa.

U podkastu Bermudski trougao Milošević odgovara na pitanja u vezi sa tekstovima ovog medija koji su izazivali burnu reakciju javnosti poput nedavnih o Ademu Jašariju i o filmu „Oluja“, tabloidne sadržaje i naslove kojima pribegava dok istovremeno promoviše imidz retkog kredibilnog i odnos koji ima prema Republici Srpskoj, Kosovu i Metohiji i pitanjima iz kategorije nacionalnih.

„Snaga Danasa je u tome što će u njemu izaći i negativna kritika urednika i izdavača, ako je neko napiše.  Ljudi imaju predrasude šta je Danas, kao i o drugim medijima. I vrlo često ih učitavaju Danasu, a mi objavljujemo razna mišljenja. Ne branim neodrbanjive, ali Danas je otvoren za različite stavove. Kvalitet naše redakcije je i  u tome što mi unutar nje veoma žustro diskutujemo.“

Milošević kritikuje pristup onjaljn medijima, u Srbiji i regionu, te poslovni model koji redakcijama nameće utkrivanje u klikbajtovima što dovodi do sezacionalističkog sadržaja koji računa na emocionalne nadražaja čitaoca. „Komoditizacija uništava novinarstvo. Ako se ne vratimo na tradicionalne vrednosti- pouzdanost, tačnost, analitičnost, odmerenost i umerenost- prestaćemo da služimo svojoj svrsi. Sve se svodi na to za koga radiš, a radiš za čitaoca. Ako me čitalac ne plati, neko mora. To su na Zapadu shvatili. Po meni, jedini izlaz je da se čitaocu objasni da je sadržaj na internetu ista vrsta informacije kao u štampi. Novinarski rad i taj sadržaj treba da se plati, kao i kupovinom novina. Tako dobijate ono što ste platili, a šund niko neće da plaća, dok kvalitet deo publike hoće. Trenutno je preovlađujući stav da publika koja bi prepoznala tu vrednost ne postoji i svi se plaše da budu prvi koji će pokušati s pretplatom.“

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend