21. jun 2022.

BIRN i SHARE Fondacija: Lokalni mediji napredovali na indeksu privatnosti

BIRN Srbija i SHARE fondacija saopštili su da drugi krug Indeksa privatnosti u medijima beleži ogroman napredak lokalnih medija, navodeći da su oni pokazali više spremnosti da svoje poslovanje usklade sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, nego neke od najvećih medijskih kuća.

U saopštenju se navodi da je najveći napredak ostvaren u domenu jasnog i transparentnog informisanja čitalaca o ličnim podacima koje medijski sajtovi prikupljaju, odnosno unapredjenjem njihovih politika privatnosti.

Najbolje rangirani mediji su Kruševac press, Moj Bečej, Magločistač iz Subotice, Jugpress iz Leskovca, Bizlife iz Beograda, Ozon Press iz Čačka i Autonomija iz Novog Sada.

„Lokalni mediji su prepoznali obaveze u pogledu obrade podataka o ličnosti i na publici razumljiv način predstavili unapredjene politike privatnosti, što se vidi po rangiranju. Prostora za napredak ima još mnogo, naročito u pogledu obaveštenja o kolačićima na sajtovima, ali je u odnosu na prošlu godinu napravljen značajan iskorak“, rekao je istraživač SHARE fondacije Bojan Perkov.

Indeks privatnosti medija je izrađen u okviru projekta „Akcija za digitalna prava – unapredjenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija“, koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend