20. jun 2022.

Indeks privatnosti u medijima: KruševacPress Šampion privatnosti!

Portal KruševacPress je Šampion privatnosti na osnovu indikatora za Indeks privatnosti u medijima koje je utvrdila SHARE Fondacija!

Ove godine ocenjeno je 49 sajtova medijskih kuća iz Srbije a KruševacPress je osvojio najveći ukupan broj poena – 99.

Na drugom mestu je portal Moj Bečej sa 98 poena a na trećem Magločistač iz Subotice i JugPress iz Leskovca sa 91 poenom.

KruševacPress je osvojio bedž kao:

  • Šampion privatnosti: najveći ukupan broj poena
  • Najbolja politika privatnosti: maksimalni poeni za politiku privatnosti
  • Najsigurniji put podataka: maksimalni poeni za tehničke parametre sajta

IPM 2022 pokazuje napredak malih onlajn medija, koji su pokazali više spremnosti da svoje poslovanje prilagode zakonima Srbije nego neke od najvećih medijskih kuća kod nas. Najveći napredak ostvaren je zahvaljujući jasnom i jednostavnom informisanju čitalaca o ličnim podacima koje sajtovi prikupljaju. Sledeći korak za napredak u rangiranju mogao bi da bude razumevanje medija da za građane Srbije treba da važe ista pravila kao za građane EU.

Uloga koju sredstva informisanja javnosti imaju u demokratskom društvu obavezuje ih da obrate posebnu pažnju na načine prikupljanja i obrade ličnih podataka građana. Uvereni smo da je savremene tehnike za monetizaciju saobraćaja na internetu, uključujući posete informativnim medijskim sajtovima, moguće primenjivati bez narušavanja privatnosti čitalaca“, navode iz SHARE Fondacije.

Pokazatelji su grupisani u šest osnovnih kategorija, od tehničkih – kao što su kolačići ili vrste platformi, gde se bodovanje oslanja na usaglašena načela globalne zajednice – do obaveza propisanih zakonom ili etičkim kodeksom novinara.

Za analizu je odabrano 50 onlajn medija čiji sadržaj pretežno čine vesti i aktuelnosti, bilo da je reč o samostalnim elektronskim izdanjima ili onlajn verzijama tradicionalnog formata. Lista je delom sastavljena prema najvećoj prosečnoj poseti, a delom po geografskoj oblasti ili značaju za javni interes.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend