17. jan 2022.

Danas je 32. rođendan NDNV-a

Najstarije nezavisno udruženje novinara na jugoslovenskom prostoru, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), danas obeležava svoj 32. rođendan.

NDNV je osnovan i registrovan 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe uglednih vojvođanskih novinara i intelektualaca, kao odgovor na “čistke” u medijima u Vojvodini, koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića, nakon što je ustavnim pučem u “jogurt revoluciji”, oktobra 1988. godine, ukinuo široku autonomiju Vojvodine.

Osnivačka skupšina održana je u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, a novoformiranoj organizaciji je pristupilo 270 novinara.

“Smatram da su se tu spojila dva ključna momenta. Prvi – da su novinari shvatili kuda Miloševićev režim vodi sve nas, a posebno nas u Vojvodini. I drugi da je postojala jedna nada, pošto se stari komunistrički sistem urušavao, da se taj sistem neće brzo pretvoriti u nešto slično i da će se prostor slobode otvoriti za slobodno novinarsko delovanje“, rekao je ranije jedan od osnivača NDNV-a i njegov bivši predsednik Dimitrije Boarov.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osnovano je 1994. godine, a među glavnim inicijatorima osnivanja NUNS-a bio je NDNV.

Osnovni ciljevi udruživanja ustanovljeni pre 32 godine identični su i danas u NDNV-u: borba za slobodu medija i otklanjanje političkih uticaja, te izgradnja i negovanje profesionalnog, objektivnog i kvalitetnog informisanja i zalaganje za unapređenje materijalnog i socijalnog statusa novinara.

Pored toga, NDNV se dosledno zalaže za zaštitu prava i slobode svih onih koji su bili izloženi represiji, diskriminiciji i različiitm oblicima nasilja zbog kritičkog odnosa prema donosiocima odluka.

Aktuelni predsednik NDNV-a Norbert Šinković rekao je ranije da je NDNV zapravo “svojevrsna institucija”, jer je mali broj organizacija koja u Srbiji i regionu traju toliko dugo.

NDNV je početkom devedesetih godina 20. veka organizovao akciju “Prozor”, kada su sa svoga prozora u Zmaj Jovinoj ulici članovi udruženja pravili paralelni dnevnik u 19.30 sati, u okviru kojeg su, uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u medijima.

Često se dešavalo da se ispod prozora NDNV-a okupi i po nekoliko hiljada građana. Bio je to istovremeno i kolektivni protest protiv rata i neistinitog informisanja.

NDNV je od 1992. do 2002. godine izdavao Vojvođanski građanski list “Nezavisni”, a članstvo je sarađivalo i u listovima koji su tada još bili slobodni.

“Nezavisni” je bio list izrazito građanske, antinacionalističke i antiratne orijentacije.

NDNV je tokom studentskih i građanskih protesta iz devedesetih godina bio i utočište za demonstrante.

Udruženje je danas izdavač dnevnog informativnog portala građanske Vojvodine Autonomija (autonomija.info), portala Autonomija na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info), portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), kao i brojnih podkasta.

NDNV je u poslednje dve i po godine razvio i Media Hub, preko kojeg pruža konsultantske usluge i razvija manje lokalne medije u Vojvodini.

Udruženje pruža besplatnu pravnu i psihološku podršku novinarima i redovno izdaje različite publikacije.

NDNV je član relevantnih medijskih, novinarskih i civilnih asocijacija u Srbiji, a neguje i regionalnu i međunarodnu saradnju.

Novinari NDNV-a su zbog svoga društvenog i novinarskog angažmana često na meti pretnji šovinista.

NDNV danas ima više od 600 članova.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend