14. feb 2019.

Digitalizacijom radija biće omogućeno emitovanje 16 programa na jednoj frekvenciji

Obeležavanje Svetskog dana radija za Srbiju ima poseban značaj, imajući u vidu dostignuća koja su na polju razvoja radija dali velikani naše nauke Mihajlo Pupin i Nikola Tesla, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

Ona je ukazala da Ministarstvo priprema Strategiju za prelazak na digitalno emitovanje radijskog programa, čime će biti definisan standard za digitalizaciju radija DAB+ kao u većini evropskih zemalja, i omogućeno emitovanje 16 radijskih programa na jednoj frekvenciji, sa jednim predajnikom.

„Digitalizacija radija će biti izvršena tako što će se omogućiti paralelni rad analogne i digitalne mreže, tzv. simulcast, u dužem vremenskom periodu. Na taj način postojeći radio emiteri će moći da nastave sa emitovanjem programa i u analognoj tehnologiji, a slušaoci radija sa FM prijemnicima moći će i dalje da koriste postojeće radijske prijemnike“, objasnila je državna sekretarka.

Matić je podsetila da je Javno preduzeće „Emisiona tehnika i veze“, od 26. oktobra 2018. godine počelo sa eksperimentalnim digitalnim emitovanjem radio programa u DAB+ tehnologiji sa emisione lokacija Avala, sa koje se emituju tri programa Radio Beograda.

Ona je najavila da je do kraja 2019. godine planirano puštanje u rad još sedam predajnika čime bi se realizovala pokrivenost digitalnim radijskim signalom 80% stanovništva i skoro potpuna pokrivenost autoputeva.

Svetski dan radija obeležava se u znak sećanja na osnivanje Radio Ujedinjenih nacija 1946. godine. UNESKO je proglasio ovaj dan 2011, što je Skupština UN formalno prihvatila dve godine kasnije, sa ciljem promovisanja radija kao medija koji dopire do najširih slojeva stanovništva, do najudaljenijih zajednica kao i ranjivih grupa, sa specifičnom ulogom u hitnim slučajevima i pomoći u katastrofama.

U Srbiji se trenutno emituje medijska usluga radija od strane 377 pružalaca medijskih usluga u analognoj tehnici, odnosno FM radio stanica.

1 komentar za: “Digitalizacijom radija biće omogućeno emitovanje 16 programa na jednoj frekvenciji

  1. willy

    Digitalizacijom radija biće omogućeno zaključavanje/skremblovanje istog, odnosno naplata pretplate i veća kontrola, kao i kod digitalne televizije.
    Nije njima bio cilj da omoguće gradjanima veću rezoluciju slike i slično već da izmuzu što više para i spreče „krađu imaginarne svojine“.

    16. феб 2019. at 21:53

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend