26. jan 2020.

Đilas tuži Večernje novosti zbog neobjavljivanja odgovora Siniši Malom

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas najavio je tužbu protiv glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti Milorada Vučelića, „zbog neobjavljivanja odgovora na laži koje je izneo ministar finansija Siniša Mali“, saopštila je danas SSP.

Djilas je rekao da će tužbu podneti zato što je „Milorad Vučelić grubo prekršio Zakon o javnom informisanju i medijima odbijajući da objavi njegov odgovor na netačne tvrdnje koje je 18. januara u autorskom tekstu objavljenom u Večernjim novostima izneo (ministar finansija) Siniša Mali, i da će zbog toga podneti tužbu i zahtevati da sud naloži objavljivanje odgovora“, navodi se u saopštenju.

U odgovoru koji Večernje novosti nisu objavile, lider SSP je na navode Malog da „Djilas ništa dobro nije uradio za gradjane kao gradonačelnik Beograda“, naveo da „stotine dece rodjene iz programa vantelesne oplodnje, puna plata trudnicama, pomoć za 100.000 penzionera od 20.000 dinara, izgradjenih 45 obdaništa, osam škola, četiri doma zdravlja, tri mosta, asfaltiranih skoro 1.000 kilometara ulica, jeste ono što je ostalo iza njega, a da su to prepoznali i gradjani, pa je lista koju je vodio na beogradskim izborima 2012. godine dobila ubedljivo najveću podršku“.

„Siniša Mali je ponovo koristio netačan podatak o dugu grada Beograda od 1,2 milijarde evra. Na dan 31. avgusta 2013. ukupan dug Beograda je bio tri puta manji, tačno 403 miliona evra, što je zvaničnim dopisom saopštila Uprava za javni dug Ministarstva finansija“, napisao je Djilas.

Djilas je naveo i da „nije tačno da su njegove firme u vreme kada je bio gradonačelnik prihodovale 619 miliona evra“. „Tačno je da sam bio suvlasnik najveće kompanije u oblasti oglašavanja u medijima i televizijskih prava na teritoriji cele bivše Jugoslavije i nekoliko okolnih zemalja, tačno je da je u kompaniji radilo više stotina ljudi, da je prosečna plata bila 1.000 evra i da kompanija u Srbiji nije imala nijednog državnog klijenta. Tačno je i da sam sav porez plaćao u Srbiji i da je taj iznos više desetina miliona evra“, rekao je Djilas.

On je demantovao i tvrdnje Malog da se plan „Srbija 2020“, koji je donela SSP, zasniva na „smanjenju privremenih i povećanju trajnih rashoda uz smanjenje trajnih prihoda“, već, kako je naveo, plan predvidja smanjenje privremenih rashoda od 700 miliona evra odustajanjem od projekata poput nacionalnog stadiona i pruge Baja-Subotica-Segedin, ali i smanjenje trajnih rashoda od 1,3 milijarde evra.

„Predvidjeno je i povećanje trajnih prihoda od 400 miliona evra oporezivanjem kladionica i kazina, kao i povećanjem akciza na cigarete. Kada se uzmu svi elementi plana koji uključuju i smanjenje poreza i doprinosa, povećanje rashoda za plate lekara, profesora, vaspitačica, medicinskih sestara i tehničara, plan ima pozitivan efekat na budžet od čak 700 miliona evra. Svakome je jasno da plus od 700 miliona evra znači suficit u budžetu, a ne deficiit od četiri odsto BDP-a, kako tvrdi gospodin Mali. Samim tim je i besmislena teza da bi izmišljeni povećani deficit doveo do povećanja javnog duga“, naveo je Djilas.

Djilas je napisao da će „do povećanja javnog duga, i to od 12 milijardi evra, dovesti plan koji je nedavno predstavio (predsednik Srbije i Srpske napredne stranke) Aleksandar Vučić, a koji pominje i Mali najavljujući investicije od 14 milijardi evra u periodu od šest godina, od kojih se 12 milijardi finansira kreditima“. Naveo je i da bi „time javni dug porastao na čak 36 milijardi evra“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend