09. jul 2019.

Dodeljene nagrade Slađana Veljković (FOTO)

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja dodelio je po prvi put nagrade koje nose ime novinarke Večernjih novosti, Slađane Veljković

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja dodelio je prvi put nagrade koje nose ime novinarke Večernjih novosti, Slađane Veljković.

Priznanje za najbolju reportažu uručeno je novinaru lista „Polimlje“, Muharemu Mutabdžiji za reportažu „Sve ljubavi Milića Avramovića“. Nagradu u kategoriji „novinarski poduhvat“ podelile su novinarka Bete Biljana Ljubisavljević i novinarka RTS–a Lidija Georgijeva. U kategoriji najbolji uređivački rad nagrada je dodeljena Aleksandru Stankovu, novinaru Južnih vesti.

Težak zadatak da od 38 pristiglih predloga izdvoji najbolje žurnalističke radove imao je žiri u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih novosti, Miljana Okiljević Nikolić, šefica dopisništva RTS-a u Vranju i Saša Stojković, urednik portala Info Vranjske.

Momčilo Popović je sa prisutnima podelio sećanje na period saradnje sa Slađanom Veljković u kojem je ona pokazala svoje domete koji, kako je istakao, daleko prevazilaze poziciju „provincijskog dopisnika“.

– Slađana Veljković je bila stvaralac originala, sa ekstremno tananim osećajem za pravu reč, emociju i događaj. Sa merom za pravdu, pre svega. Za običnog čoveka i njegove svakodnevne probleme. Takvi novinari su bili i do danas ostali retki. I zato se pamte. I citiraju. Sledeći taj trag, pokušao sam da slične kvalitete pronađem u predlozima koji su konkurisali – rekao je Popović.

U ime ovogodišnjeg sponzora nagrada, kompanije „BAT“, Snežana Đorđević je dobitnicima uručila novčani deo priznanja u iznosu od po 200 evra i poželela im uspeh u daljem radu. Nakon dodele nagrada, gradska većnica za kulturu Zorica Jović, otvorila je i izložbu fotografija posvećenu prerano preminuloj novinarki, pod nazivom „Jedna karijera u 50 slika”.

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost iz Vranja ustanovio je novinarsko priznanje „Slađana Veljković“, koje se dodeljuje svake godine na dan kada je vrsna novinarka preminula u 41. godini života. Ovu organizaciju predvodi Jelena Stojković, Slađanina naslednica na mestu dopisnika Večernjih novosti sa juga Srbije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend