03. maj 2018.

Država čestita Dan slobode medija, udruženja upozoravaju

Povodom 3. maja - Dana slobode medija, novinarska udruženja pozivaju na akciju “Pet minuta gromoglasne tišine”, dok je Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima, kako navode, pripada i Srbija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su sve medije, novinare i novinarke da sutra, 3. maja na Dana slobode medija od 11.55 do 12.00 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ da bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na, kako navode, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije (UNS) istovremeno je pozvalo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12.00 pročitaju Proglas UNS-a u elektronskim medijima ili ga objave na ekranu, a da se objavi u onlajn i štampanim medijima.

U proglasu koji je UNS se navodi da će prošlu godinu novinari pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) istovremeno je pozvao je sve učesnike medijske scene, nadležne institucije i međunarodne organizacije da podrže uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji će radno-pravno zaštititi sve novinare i medijske radnike u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja, s druge strane, povodom sutrašnjeg Dana slobode medija, ukazuje na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva.

„Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja“, navodi se u saopštenju u kojem se Dan slobode medija čestita svim srpskim medijima i novinarima.

Ombudsman: Odgovorno novinarstvo bez pritisaka

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvo je povodom Svetskog dana slobode medija, sve društvene i državne aktere i organizacije, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija, da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, na njihovu uređivačku politiku i novinare, dok je medije pozvao da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.

Podsetio je da su prošle godine, po podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.

Novinari u obraćajući se Zaštitniku građana ukazuju da su, pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophođenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.

Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.

Čestitka poverenika Šabića

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je predstavnicima novinarskih i medijskih udrženja Dan slobode medija uz želju za uspehe u ostvarivanju važnih ciljeva tih organizacija.

„Želim vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i slično“, naveo je Šabić u pismu upućeno predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

On je, u saopštenju objavljenom na sajtu poverenika, izrazio nadu da će nadležni razumeti i iskoristiti doprinos koji novinarska profesija može dati „dosad zabrinjavajuće sterilnom procesu izrade medijske strategije“.

Poverenik je istakao da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend