03. maj 2018.

Država čestita Dan slobode medija, udruženja upozoravaju

Povodom 3. maja - Dana slobode medija, novinarska udruženja pozivaju na akciju “Pet minuta gromoglasne tišine”, dok je Ministarstvo kulture i informisanja ukazalo na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva, kojima, kako navode, pripada i Srbija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ pozvali su sve medije, novinare i novinarke da sutra, 3. maja na Dana slobode medija od 11.55 do 12.00 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže međunarodnoj simboličnoj akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“ da bi nadležne i najširu javnost još jednom upozorili na, kako navode, katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.

Udruženje novinara Srbije (UNS) istovremeno je pozvalo novinare i medijske radnike da od 11.55 do 12.00 pročitaju Proglas UNS-a u elektronskim medijima ili ga objave na ekranu, a da se objavi u onlajn i štampanim medijima.

U proglasu koji je UNS se navodi da će prošlu godinu novinari pamtiti ne samo po incidentima, fizičkim i verbalnim napadima i pretnjama čak i na dan inauguracije predsednika Srbije, nego i po blokadama računa velikim medijskim kućama, štamparijama i drastičnim zloupotrebama sistema projektnog sufinansiranja.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) istovremeno je pozvao je sve učesnike medijske scene, nadležne institucije i međunarodne organizacije da podrže uspostavljanje socijalnog dijaloga i potpisivanje nacionalnog kolektivnog ugovora koji će radno-pravno zaštititi sve novinare i medijske radnike u Srbiji.

Ministarstvo kulture i informisanja, s druge strane, povodom sutrašnjeg Dana slobode medija, ukazuje na važnost osnovnih principa slobode medija, kao i uloge medija u jačanju demokratskog društva.

„Ovaj dan ujedno predstavlja i priliku da se javnosti potvrdi snažna posvećenost Republike Srbije da unapređuje razvoj pozitivnog medijskog okruženja i ohrabruje razvojne inicijative svih zainteresovanih aktera u sferi medija, a u cilju unapređenja slobode izražavanja i mišljenja“, navodi se u saopštenju u kojem se Dan slobode medija čestita svim srpskim medijima i novinarima.

Ombudsman: Odgovorno novinarstvo bez pritisaka

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvo je povodom Svetskog dana slobode medija, sve društvene i državne aktere i organizacije, a posebno nosioce političkih i javnih funkcija, da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije, na njihovu uređivačku politiku i novinare, dok je medije pozvao da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.

Podsetio je da su prošle godine, po podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.

Novinari u obraćajući se Zaštitniku građana ukazuju da su, pored pritisaka, izloženi i neprimerenom ophođenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.

Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.

Čestitka poverenika Šabića

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podatak o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je predstavnicima novinarskih i medijskih udrženja Dan slobode medija uz želju za uspehe u ostvarivanju važnih ciljeva tih organizacija.

„Želim vam uspeh u nastojanjima da zajedno sa nadležnim državnim institucijama date doprinos ostvarivanju važnih ciljeva kao što su, na prvom mestu, mnogo primerenija i ekonomska i socijalna pozicija novinara u društvu, a potom puna transparentnost medijskog vlasništva, dostupnost javnosti informacija o finansiranju medija iz javnih izvora, suzbijanje mehanizama autocenzure, zaustavljanje sve šire tabloidizacije i slično“, naveo je Šabić u pismu upućeno predsednicima Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije i Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine.

On je, u saopštenju objavljenom na sajtu poverenika, izrazio nadu da će nadležni razumeti i iskoristiti doprinos koji novinarska profesija može dati „dosad zabrinjavajuće sterilnom procesu izrade medijske strategije“.

Poverenik je istakao da veoma ceni činjenicu da članovi UNS-a, NUNS-a i NDNV-a kontinuirano koriste prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i tako od njih prave efikasno sredstvo demokratske kontrole javnosti nad radom vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend