03. maj 2018.

Specijalna nagrada Axel Springera posthumno za ubijenog novinara Jana Kucijaka

U četvrtak 3. maja 2018. na Svetski dan slobode medija po 27. put biće uručena Aksel Springer Nagrada za mlade novinare. Međunarodna specijalna nagrad biće posthumno dodeljena Janu Kucijaku, slovačkom novinaru koji je ubijen u februaru ove godine.

Nagradu u iznosu od 5.000 evra primiće Janova sestra Marija i kolege iz njegove redakcije, sa portal aktuality.sk. Po prvi put nagrada se dodeljuje novinaru iz zemlje van nemačkog govornog područja i predstavlja posebno priznanje za istraživački rad ubijenog novinara kao i njegovih kolega.

Od 2015. godine Jan Kucijak je bio urednik u istraživačkom timu portala aktuality.sk, koji pripada Ringier Aksel Springer Slovačka.

Poslednji istraživački rad ubijenog novinara odnosio se na navode o finansijskim prevarama i lažnim isplatama iz EU fondova u okviru poreskih propisa između Slovačke i  državljana Italije koji su najverovatnije imali veze sa mafijaškom organizacijom ‘Ndragenta’. 25. februara 2018. godine Jan Kucijak i njegova verenica Martina Kušnirova pronađeni su mrtvi u njihovoj kuću u Slovačkoj. Kako bi se nastavio Kucijakov istraživački rad, Ringier Aksel Springer Media AG, Aksel Springer SE i Ringier AG formirali su u Bratislavi internacionalnu istraživačku redakciju u koju su poslali svoje iskusne istraživačke novinare.

Mark Tomas Šal, direktor Aksel Springer Akademije koja dodeljuje nagradu:

“Aksel Springer Nagrada predstavlja priznanje za izuzetne mlade novinare koji su na početku karijere. Na žalost, karijera 27-godišnjeg Jan Kucijaka završila se prerano, gotovo pre nego što je ozbiljno i počela. Izvršioci ubistva su neprijatelji slobode. Posthumna nagrada za Jana Kucijaka na Svetski dan slobode medija ujedno predstavlja i znak da ne smemo dozvoliti da senka sumnje padne na novinare, njihov posao i misiju koju obavljaju, kao i da ih ne smemo prepustiti varvarskom nasilju”.

Ostali dobitnici nagrade biće objavljeni na ceremoniji uručenja u četvrtak 3. maja 2018. godine u Berlinu. Aksel Springer Nagrada je najznačajnija nagrada za mlade novinare u zemljama nemačkog govornog područja i sastoji se od tri glavne nagrade u bronzi, srebru i zlatu, i od dve izuzetne nagrade za istraživački rad i kreativna rešenja. Svi glavni i odgovorni urednici u Nemačkoj imali su priliku da pošalju najbolje radove objavljene u njihovim medijima tokom 2017. godine čiji su autori novinari na praksi, honorarci, mladi novinari i urednici mlađi od 33 godine.

 O Aksel Springer Nagradi za mlade novinare: Nagradu dodeljuje izdavačka kuća Aksel Springer, svake godine od 1991. godine. Uručuje je Aksel Springer Akademija oko 2. maja, datuma kada je bio rođendana Aksel Springera. Za više informacija kliknite na ovaj link: www.axel-springer-preis.de.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend