06. feb 2023.

Dvadeset godina sajta SoInfo: Opstajemo zahvaljujući entuzijazmu

“Od početka nas vlast ne voli, ma ko u njoj bio, ali mi smo pre dve decenije i krenuli sa idejom da služimo javnom interesu, a ne političarima”, kaže u razgovoru za Crtinu rubriku “Građani imaju moć” Tivadar Farago, glavni i odgovorni urednik somborskog portal SoInfo koji je 20. januara obeležio 20 godina rada.

Opstati toliko dugo, a ne pristati da budete deo prorežimske medijske scene nije nimalo lako. A uspeh je još veći kad su u pitanju lokalni mediji kakav je soinfo.org.

“I mi se suočavamo sa sličnim problemima kao i drugi lokalni mediji. Ne pamtim kad smo dobili neku informaciju od institucija, a da nismo morali da šaljemo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, da se žalimo povereniku kad nam ne odgovore i slično. Od toga da pokušamo da dobijemo izjavu ili intervju od nekog somborskog funkcionera gotovo da smo odustali jer po pravilu nailazimo na zid ćutanja”, navodi Farago.

SoInfo počeo je kao gradski internet forum 2003. godine da bi mu se ubrzo priključilo nekoliko novinara tadašnjeg Radio Sombora.

Danas, pored Tivadara, redakciju čine Sava Majstorov i Sara Mikić, a tu su još i Miroslav Milojičić koji vodi društvene mreže i Nemanja Dubravac, koji je administrator sajta.

10.000 dinara poniženja

To da se i lokalni političari prema nezavisnim medijima ponašaju kao i oni iz državnog vrha samo je jedan nivo problema sa kojim se suočavaju. Konstantno se suočavaju sa pritiscima, čak i pretnjama i perfidnim načinima kojima pokušavaju da im otežaju rad.

“Retki su oni koji smeju da se reklamiraju kod nas. I ovako je na lokalu taj marketinški kolač mali, a onda je za vas, ako ste profesionalni i nezavisni, on još manji zbog čega smo primorani da se okrećemo projektnom finansiranju.”

Međutim, kad su u pitanju konkursi za sufinansiranje medijskog sadržaja ni tu situacija nije bolja.

“SoInfo je na jednom konkursu od Grada Sombora dobio 10.000 dinara. Brojem i slovima – deset hiljada dinara. Mi smo odbili da primimo taj novac jer je to ponižavajuće, a neki drugi prorežimski mediji dobili su neuporedivo više. Prošle godine su nam dodelili veću sumu, ali su onda krenule diskreditacije po društvenim mrežama, tipa, kako ćemo mi taj novac potrošiti na drogu i slične stvari. I tada smo takođe odlučili da taj novac ne uzmemo”, priča Farago.

Uz sve to, jedan od članova redakcije gotovo već godinu dana tačno u pet do ponoći dobija misteriozni poziv.

“Sve je prijavljeno policiji i operaterima, ali se ništa po tom pitanju ne dešava, a to se ponavlja gotovo svakodnevno.”

Zabranjeni u gradskoj upravi

Pored toga što već odavno ne dobijaju pozive da izveštavaju sa događaja koje organizuje lokalna samouprava, glavni i odgovorni urednik SoInfa navodi još jedan primer kako pokušavaju da ih ograniče.

“Preko internet mreže u zgradi lokalne samouprave ne možete da pristupite našem sajtu. Kad ukucate soinfo.org u brauzer, naš sajt se neće pojaviti. I kako u vreme kad svako ima internet na svom telefonu, ovaj potez nazvati?”

Smenjen posle njihovog pisanja

Da pored Somboraca i političari prate o čemu SoInfo piše, Farago navodi kao primer to da nije retkost da je neki komunalni problem bio rešen ubrzo nakon što su oni o njima pisali.

“Bilo da se radilo o nekoj rupi na putu ili oštećenoj ogradi koja štiti bicikliste, iz tih nekih sitnih primera možemo da zaključimo da to ipak i neko iz vlasti čita. Takođe, poverenik vladajuće stranke za Sombor je smenjen posle našeg teksta. E sad, da li baš zbog toga ili opšte klime… ali tako se potrefilo.”

Lokalni mediji su veoma važni i ako se, kako kaže Farago, nešto ne uradi da bar ti konkursi budu pošteni, pitanje je da li će i kako opstati.

„To bi značajno olakšalo život medija na lokalu, da ne kažem da bi bilo dobro i kad bi marketinške agencije više pažnje obratile na nas. Da se ne lažemo, da nema entuzijazma nas koji ovo radimo, da ne postoje naši drugari programeri koji nam pomažu oko održavanja sajta, SoInfo ne bi postojao 20 godina. A čini mi se da i drugi lokalni mediji opstaju pre svega zahvaljujući entuzijazmu novinara“, ističe Tivadar Farago.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend