17. apr 2019.

Goran Tomašević, prvi fotoreporter iz Srbije među dobitnicima Pulicerove nagrade

Goran je deo ekipe fotografa agencije Reuters nagrađene prestižnim "Pulicerom".

Na Univerzitetu Kolumbija u SAD u ponedeljak su dodeljene nagrade za doprinos novinarstvu i umetnosti za 2018.godinu.

Ova, najprestižnija novinarska nagrada se dodeljuje već 101 godinu za najbolje u medijima u 14 kategorija za izveštavanje, fotografiju, kritike i komentare.

Njujork Tajms i Vašington su dobitnici nagrade za nacionalno izveštavanje, a tu nagradu im je donelo rasvetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima između predizbornog tima predsednika SAD Donalda Trumpa i ruskih zvaničnika, prenosi AP.

Prvi put među nagrađenima je i jedan fotoreporter iz Srbije. Čuveni srpski fotograf, Beograđanin Goran Tomašević deo je foto tima agencije Reuters koji je nagrađen za foto projekat kojim je praćen talas migranata iz srednje i južne Amerike u SAD.

Goran je autor potresne fotografije dečaka koji je poginuo u obračunu bandi u Hondurasu.

U izjavi za VICE Srbija, Goran Tomašević koji se nalazi u Istanbulu kaže da je jutros saznao za nagradu, za koju je bio nominovan kao autor i 2014.godine za fotografije iz Sirije.

„Ja zapravo nisam fotografisao izbegličke kolone, već pokušavao da otkrijem zašto ljudi iz Hondurasa beže u Ameriku“

Kada je nastala ova slika?

„Ova serija fotografija nastala je u avgustu 2018.godine u San Pedro Suli, gradu sa najvećim brojem ubistava na svetu“.

Posle devedesetih na Balkanu, najveći deo karijere si proveo po zemljama Bliskog Istoka, Afrike i Azije, koliko se ovo iskustvo razlikovalo?

„Pa bilo je teško infiltrirati se u lokalne bande, ali sam na kraju nekako uspeo i napravio te fotografije. Svakako je ovo bio potpuno novi izazov u novom okruženju“.

Pored Gorana Tomaševića, do sada je u finalu za Pulicerovu nagradu za fotografiju bio i Dušan Vranić šef agencije AP na Bliskom Istoku.

Gošo, čestitamo!

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend