05. mar 2019.

Ivan Ivanović: Ovom režimu ni poštenje ni istina ne odgovaraju

Pokušaji državnog Telekoma da uguši nezavisnu reč kupovinom manjih kablovskih operatera koji u ponudi nemaju N1 ili Nova S (poznatiji kao Top kanal) – neće uspeti, saglasni su sagovornici Danasa, autori emisija koje će se od aprila emitovati na TV Nova S.

Ovaj kablovski kanal je deo Junajted media grupe u okviru koje posluje i N1 televizija, kao i kablovski operater SBB. Manji kablovski operateri koje je kupio Telekom uglavnom imaju ugovor sa N1 do kraja godine, a spekuliše se da isti neće biti obnovljeni.

Voditelj Ivan Ivanović je poslednji u nizu koji se pridružio Olji Bećković, ekipi „Mentalnog razgibavanja“ i drugima koji će od aprila realizovati novu programsku šemu Nove. Podsetimo, list Danas je još u decembru pisao da Ivanović prelazi na Top kanal, što je popularnog voditelja prilično naljutilo. Na to su ga podsetili i njegovi pratioci na Tviteru, a on im je odgovorio isto ono što je i nama poručio juče u telefonskom razgovoru:

– Ja dugujem zahvalnost Danasu. Najiskrenije, bez trunke ironije. Da nije bilo vašeg pisanja, ko zna da li bi bilo i poziva. LJudi sa Nove kažu da im je taj tekst dao ideju da je to moguće. Tako da, hvala – rekao je Ivanović.

Dodaje da nikad bolji ugovor nije potpisao, jer su mu dali punu slobodu u kreiranju scenarija i vrhunske, produkcione uslove koji su na svetskom nivou.

– Finansijski deo je razmatran tek kao treća stavka. Pun sam optimizma i dobro raspoložen. Jedva čekam da krenemo sa realizacijom emisije koja će startovati u prvoj polovini aprila – ističe Ivanović za Danas.

Upitan o pokušajima Telekoma da okupira kablovski prostor, naš sagovornik kaže da je naš cilj pre svega da se borimo za slobodu misli i govora.

– Što se tiče televizije, država drži pod kontrolom sve, osim nekoliko kablovskih kanala. Od dnevnih novina tu je Danas, i nekoliko portala kao glasovi razuma u medijskom jednoumlju. Niko od nas nema ambiciju da se bori protiv nekoga, već da kao profesionalci svoj posao radimo pošteno i iskreno, i pre svega – istinito. Problem je što ovom režimu ni poštenje ni istina ne odgovaraju. Ali naše je da istrajavamo – naglašava Ivanović.

„Veče sa Ivanom Ivanovićem“ će od aprila ponovo biti pred televizijskim gledaocima, uz „Utisak nedelje“ i „Mentalno razgibavanje“, koje će voditi Darko Mitrović i Veljko Pajović.

Mitrović kaže za Danas da Nova S predstavlja proboj kroz medijski mrak, i da će njen program biti mala revolucija na televizijskom nebu Srbije, koja će doneti preko potrebnu slobodnu reč.

– Ponosan sam što sam u takvoj ekipi i što ćemo konačno na jednom mestu imati priliku da vidimo ljude kao što su Olja, Ivan i mnogi drugi koji će nam se još pridružiti. Napravićemo kanal koji će biti oaza slobode u ovom mraku koji nas okružuje – ističe Darko Mitrović. Prema njegovim rečima, Telekom godinama unazad pokušava da minira slobodnu reč i slobodu govora.

– To nije ništa novo. Ali verujem da će se N1 i Nova S tome odupreti, kao i sve manje televizije koje poseduju slobodnu reč. Telekomovi pokušaji da ih uguše su samo poslednji pokušaji očajnika – naglašava Mitrović.

O ulasku države u medije govorilo se i nakon što je Telekom prošle godine kupio kablovskog operatora Kopernikus za 195 miliona evra a potom je vlasnik Kopernikusa, Srđan Milovanović, kupio TV Prvu i O2 za 180 miliona evra i time postao vlasnik dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. Srđan nije član SNS-a, ali je zato njegov brat Zvezdan Milovanović poverenik naprednjaka za Niš. Nezadovoljan poslovnom politikom, televiziju je napustio Ivan Ivanović, a medijski stručnjaci naglašavaju da se promena uređivačke politike i te kako vidi, pre svega u informativnom programu Prve koja po mnogima sada podseća na informativu Pinka.

U januaru ove godine Telekom je kupio još dva kablovska operatera, Radijus vektor i Avkom (Avcom), a potom i kablovskog operatera Masko iz Beograd. Takođe se spekuliše da će od aprila u ponudi Telekomovog kabla, na broju jedan početi da se emituje kanal K1, što bi trebalo da predstavlja pandan SBB-ovom N1. U sedištu Adria medija grupe, u garaži Vlajkovićeve 8, uveliko se gradi TV studio iz kojeg bi trebalo da se emituje K1, ali ni od Telekoma niti od Adria media grupe nismo dobili potvrdu niti demanti ove informacije.

Programska šema

Autor i voditelj emisije Ivan Ivanović sa svojim popularnim timom saradnika nastupaće svakog petka u 22h. Televizija Nova S imaće i informativni program. Najvažnije vesti emitovaće se u 14 sati i u centralnom Dnevniku u 19 časova. Jutarnji termin od 6.30 do 8.30 h rezervisan je za „Mentalno razgibavanje“ koji će voditi Darko Mitrović i Veljko Pajović, dok „Utisak nedelje“ Olje Bećković ide u svom „starom“ terminu – nedeljom u 21h. Emisiju „Male Velike priče“ priprema produkcija Brankice Stanković „Insajder“.

Olja Bećković: Radujem se saradnji sa Ivanovićem

Na pitanje kako komentariše prelazak Ivana Ivanovića na TV Nova S i da li taj kanal može da se bori protiv televizijskog mraka, imajući u vidu pokušaje Telekoma da „minira“ SBB, novinarka Olja Bećković rekla je da s obzirom da ne podnosi konkurenciju, veruje da će Telekom moći da se odmori barem kada je reč o miniranju Ivana Ivanovića.

– Lično ću se angažovati da kidam kablove petkom uveče. Inače, užasno se radujem što ćemo raditi zajedno – rekla je za Danas Bećković.

Telekom razmatra tužbu protiv Junajted grupe

Telekom Srbija najavio je moguću tužbu protiv Junajted grupe zbog, kako su naveli, „plasiranih netačnih informacija koje ugrožavaju imidž i poslovanje kompanije“. „Kompanija Telekom Srbija razmatra sve raspoložive pravne mogućnosti za zaštitu svojih interesa povodom neosnovanih i zlonamernih navoda United Grupe u čijem vlasništvu je i kablovski operator SBB. Naime u SBB-u navode da bi zbog odluke RTS-a da prava distribucije svog programa u inostranstvu proda domaćoj kompaniji Telekom, gledaoci u dijaspori mogli uskoro da ostanu bez programa javnog servisa, zbog, kako navode, višestruko podignutih cena od strane Telekoma“, naveo je Telekom u saopštenju.

Jovana Lukić, direktorka za odnose sa javnošću u Junajted (United) grupi, u okviru koje posluje SBB kablovski operater, rekla je za agenciju Beta da gledaoci u dijaspori verovatno neće moći da gledaju programe nacionalnog servisa preko platforme tog operatera Net TV zbog nerealno visokih cena koje diktira Telekom.“Povećanjem cena na 1,2 evra mesečno po korisniku, što je 20 puta više nego do sada, Telekom je poslao poruku građanima da im nije važan njihov interes, a Junajted grupi da želi da bude jedini na tržištu“, rekla je Lukić.

1 komentar za: “Ivan Ivanović: Ovom režimu ni poštenje ni istina ne odgovaraju

  1. tomi

    ivane pitaj mamu sta je postenje!

    05. мар 2019. at 11:03

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend