03. maj 2018.

Janjić: Nema brilijantnog društva, pa ni brilijantnih medija

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić rekao je da je situacija u medijima danas, u smislu sofisticiranih pritisaka, gora nego ikada. Ako nema kritičkih tonova i kritičkog ispitivanja u mejnstrim medijima, ne može se reći da postoji sloboda štampe, dodao je on.

Danas je 3. maj, dan koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom slobode medija. Janjić kaže da se sloboda medija ne meri po tome da li se novinari ubijaju ili ne, već i na druge načine.

„Imamo situaciju da je veliki broj medija pod različitim pritiscima – ekonomskim, jer se utiče na oglašivače, zatim nema kritičkih tonova, koji su neophodni za napredak svakog društva. A to je osnovni parametar da li postoji realna sloboda medija u društvu“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, suština borbe za slobodu medija jeste da se neprekidno borite za slobodu medija, ali daleko smo od toga da budemo zadovoljni i u smislu sofisticiranih pritisaka situacija je danas gora nego ikada.

Govoreći o medijskoj strategiji koja je povučena, Janjić je rekao jasno da je država htela da nametne svoj oblik strategije i da je na kraju morala da se povuče. „Ne samo zbog nas već i evropskih faktora koji to nisu hteli da prihvate u takvom obliku“, kazao je.

Kako je rekao, bilo je dosta napora da se pojača uticaj na medije, što nije dobro.

Govoreći o zajedničkom nastupu medija za bolji položaj, on je ocenio da novinari imaju isti interes i mogu da se organizju, ali svako ima nekog poslodavca čije mišljenje mora da uvažava, pa to ide u različitim pravcima, i teško je postići tu vrstu jedinstva.

„Ne možete imati brilijantne medije, a društvo koje nije baš brilijantno“, dodao je.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend