22. jun 2017.

KRIK dobio svetsku nagradu za bazu imovine političara

Onlajn baza imovine srpskih političara donela je redakciji KRIK-a svetsku nagradu "Data Journalism Award" u kategoriji otvorenih podataka, koju dodeljuje organizacija "Globalna urednička mreža".

Imovina ministara i predsedničkih kandidata na jednom mestu; Foto: KRIK printscreen

Novinari KRIK-a bili su u konkurenciji sa novinarima iz SAD, Španije, Avganistana, Južnoafričke Republike i Kenije, a nagrada im je dodeljena na ceremoniji u Beču.

Ovaj istraživački projekat, kako su naveli iz KRIK-a, trenutno sadrži imovinske karte svih aktuelnih ministara i svih političara koji su učestvovali na predsedničkim izborima. 

„Baza je pokrenuta da bi građani Srbije bolje razumeli ko su ljudi koji upravljaju zemljom i da bi se promovisala transparentnost. Svaki profil sadrži informacije o stanovima, kućama, automobilima i kompanijama koje trenutni ministri i kandidati poseduju, kao i informacije o tome kako su došli do njih“, navode oni.

Osim toga, u bazi su dostupni i podaci o tome koji političari poseduju ilegalne objekte, ali i informacije o njihovim kreditima, zakupima, ali i prekršajima, a sve je, kako navode, zasnovano na zvaničnim dokumentima prikupljenim iz registara širom sveta.

„Baza ima napredne opcije pretraživanja, a samo pretraživanje moguće je po različitim kriterijumima, tako da je praktična i jednostavna za upotrebu“, dodaju iz KRIK-a.

Nagrada za novinarstvo zasnovano na podacima dodeljuje se od 2012. godine u deset kategorija, među kojima su, osim baza, i najbolje istraživanje, najbolja vizualizacija podataka, najbolji sajt i aplikacija.

Ove godine su među nominovanima bili i Vašington post, španska ProPablika, nemački Špigl, francuski Mond i drugi.

KRIK je i prošle godine dobio nagradu NUNS-a za istraživačko novinarstvo, a ova redakcija bila je deo projekta „Panamski papiri“ koja je osvojila Pulicerovu nagradu za analitičko izveštavanje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend