25. dec 2017.

Ljubica Gojgić: Oduvek hoću da izmerim lavu rep

Najteže je ostati aktuelan, obezbediti sagovornika za svaku temu u zemlji i u okruženju, gde u jednom danu možete imati više "najvažnijih" tema. Problemom smatram i povlačenje jednog broja ljudi iz javnosti zbog izgubljene vere da reč nešto znači, da je polemika korisna...

Ljubica Gojgić (foto: Medija centar Beograd)

Ovako gleda na probleme u novinarskoj profesiji urednica emisije „Pravi ugao“ na Radio-televiziji Vojvodine Ljubica Gojgić, ovogodišnja dobitnica nagrade „Aleksandar Tijanić“, koju Udruženje novinara Srbije svake godine dodeljuje za borbenost u novinarstvu.

„Koleginica Gojgić je za 25 godina novinarskog rada stekla prestiž i kredibilitet u javnosti, kao i nepodeljeno poštovanje u profesiji. Njen pristup novinarstvu odlikuje se temeljitošću i borbenošću i lišen je svake političke ostrašćenosti. Ona danas predstavlja najbolje u srpskom novinarstvu zbog lojalnosti zanatu umesto političkim projektima“, stoji u obrazloženju žirija nagrade.

Dugo godina bili ste poznato lice TV B92, a onda ste prihvatili poziv sa RT Vojvodine…

– Ta promena za mene je bila korak napred, dobra i korisna, a nadam se da slično misle i na RTV. Sa velikim entuzijazmom radim emisiju „Pravi ugao“, a istraživanja pokazuju da je to jedna od najgledanijih emisija na našoj televiziji.

Da li i vaša emisija povremeno boluje od cenzure ili autocenzure?

– Nema cenzure ni autocenzure, ali ima odbijanja ili, hajde da verujemo, odlaganja da se dođe u emisiju. Verujem da je i to privremeno. Kada je reč o cenzuri i autocenzuri, svako nosi deo odgovornosti. Ne može se netolerantna vlast amnestirati tvrdnjom da su urednici kukavice niti se nedostatak profesionalne hrabrosti može pravdati time što su političari moćni. „Njihovo je da pritiskaju a naše je da se odupiremo“, to je odgovor koji najviše volim.

Da li ste ponosniji na pohvale koje ste dobijali kao mlada novinarka ili kasnije kada ste počeli da ‘merite lavu rep‘ u istraživačkim prilozima?

– Cela moja karijera bila je priprema za merenje lavljeg repa. Moja generacija imala je sreću da startuje sa Radija B92 ili s Radija Indeks. Tu nije bilo vremena za lepe i lagane priloge jer je vreme, a govorimo o devedesetim, bilo surovo. Sve pohvale i nagrade koje su došle kasnije dugujem toj školi novinarstva, koju je potom izbrusila saradnja u NIN-u, a krunu joj dala TV B92. Gorčina je došla kasnije, ali nije sasvim poljuljala veru da su svest o slobodi i pošten, profesionalan rad jedini način da se bavite novinarstvom.

Počela na Radio Indeksu

Puno televizijsku afirmaciju Ljubica Gojgić (rođena u Užicu 1970) doživela je na TV B92 gde je radila od 2001. do 2015. godine. Bila je specijalni izveštač iz Haga i autorka i voditeljka emisije „Proces TV“. Afirmisala se još ranije radeći sedam godina za NIN. Radila je i u dnevnom listu „Demokratija“. Novinarsku karijeru počela je na Radio Indeksu, gde je od 1992. do 1995. prešla put od reporterke do urednice i voditeljke kulturnog magazina. Radila je i u beogradskoj kancelariji UNMIK-a kao pomoćnica atašea za štampu. Govori engleski i francuski jezik.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend