09. okt 2019.

Manje od trećine građana Srbije se informiše u dnevnoj štampi

Konferencija Asocijacije medija "Prava mera medija": Najveći broj građana Srbije i dalje se informiše pomoću televizije, odnosno 82,6 odsto, dok se na sajtovima informiše više od 56 odsto ispitanika, a na društvenim mrežama skoro 40 odsto.

To pokazuju rezultati istraživanja za ovu godinu koje je na konferenciji „Prava mera medija“ danas u Beogradu predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga.

Prema istim nalazima, u dnevnoj štampi informiše se oko 29 odsto građana Srbije, a na radiju petina.

Bogosavljević je ocenio da je „malo zemalja sa ovoliko medija“ i da ne veruje da postoji zemlja sa manje novca po medijskoj jedinici u svetu.

On je izneo podatke da u Srbiji u ovom trenutku postoji 2.357 registrovanih medijskih jedinica, dok je medijskih preduzeća više od 800. Kada je reč o dosegu medija i poverenja u njih „sve je u opadanju osim onlajna“.

„Imamo rast broja medijskih jedinica u Srbiji. Godine 2000. bilo je 2.200 medija, a danas imamo 2.357 i taj broj raste. Najviše raste broj onlajn medija, ali i štampanih kojih je trenutno više od 900“, ocenio je Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, doseg ili „reach“ interneta je porastao i izjednačio se sa televizijom, čiji doseg stagnira u poslednje vreme. U padu je, kako je dodao, i poverenje građana u medije, pa tako tek 15 odsto ljudi u Srbiji ima poverenje u dnevnu štampu, dok 28 odsto njih nema.

U televiziju poverenja ima 35 odsto, 27 odsto nema, a portalima veruje 12 odsto ispitanika nasuprot 19 odsto njih koji nema poverenje.

Predsednica IREX počasna članica Kluba čitalaca Danasa

Konferenciju koju organizuje Asocijacija medija uz podršku USAID, otvorila je predsednica međunarodne razvojne organizacije IREX Kristin M. Lord koja je istakla da u Srbiji postoje brojni izazovi za medije koji su prouzrokovani političkim i ekonomskim okruženjem, što pokazuje i pad Srbije poslednjih godina na mnogim svetskim listama u oblasti slobode medija i medijske održivosti.

Predstavnici Danasa na štandu našeg lista u okviru konferencije uručili su predsednici IREX i počasnu člansku kartu Kluba čitalaca  Danasa, a intervju sa njom biće objavljen narednih dana u štampanom i onlajn izdanju našeg lista.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend