30. jul 2021.

Moramo da se branimo od masnih laži koje su veoma opasne (VIDEO)

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je u Novom danu TV N1 da je očigledno da vlast u Srbiji ovih dana ide na skretanje pažnje sa glavnih problema, poput toga da im je "ispred nosa" narasla kriminalna grupa koja tražnira ljude, dok je na 30 kilometara od Beograda nikla najveća plantaža marihuane u Evropi.

Osvrćući se na reakcije vlasti i prorežimskih tabloida na delove iskaza osumnjičenih vođa kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, objavljene u nezavisnim medijima, a u kojima govore o svojim navodnim kontaktima sa visokim državnim funkcionerima, Bodrožić je ocenio da je problem što vlast ovih dana očigledno ide na skretanje pažnje sa glavnih problema.

„Problem jeste ta grupa kriminalna koja je radila sve te svirepe zločine, ali problem je i koji im je to sistem dopustio“, istakao je on.

Bodrožić je upitao i kako je moguće da predsednik države bude godinama prisluškivan, da se vlastima „ispred nosa“ stvori kriminalna grupa koja „tranžira ljude“, dok je na 30 kilometara od Beograda nikla najveća plantaža marihuane u Evropi.

Podsetio je i na slučaj inspektora Dejana Jovića koji je svojevremeno učestvovao u hapšenju Veljka Belivuka zbog ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u centru Beograda, da bi potom u tabloidima bio optužen za saradnju sa kriminalcima.

Jović je u međuvremenu preminuo od posledica koronavirusa, a danas predsednik i prorežimski tabloidi o njemu govore kao o „hrabrom policajcu koji je prošao pakao“.

„Ko je u policiji njega lažno optužio? Ko su te kolege, da niko nije digao glas? Ne mogu sebe da odbrane od nekog šefa, političara, ministra koji dođe u MUP i daje naređenja koja su protivna ne samo logici, nego i zakonu“, istakao je Bodrožić.

Moramo da se branimo od masnih laži koje su veoma opasne

Sada se, kako je upozorio gost Novog dana, ceo slučaj Belivuk prebacuje na novinare, nezavisne medije i opozicione političare koji, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa tim.

„Time se pravi spin, skreće se pažnja sa ovih važnih stvari, poput toga zašto smo dali 600 miliona evra da neko kupi prenose na Premijer ligu. Javnost se tera da raspravalja o nekim efemernim stvarima ili da se branimo od masnih laži koji su veoma opasne“, upozorio je Bodrožić i istakao da dobar deo stanovništva veruje u laži tabloida da je urednik KRIK-a Stevan Dojčinović saradnik Belivukovog kriminalnog klana.

„Ne znamo kako da sačuvamo naše kolege od teških optužbi i onoga šta može na ulici da se desi. Znamo da imaju svoje jurišne odrede, vidimo da su ranije to bili Belivukovi ljudi, oni mogu da dobiju naloge da se obračunaju sa nekim nezavisnim novinarom“, upozorio je predsednik NUNS-a.

„Još malo napraviće montažu da smo pri nekoj mašini za mlevenje mesa i da smo mi ti koji pravimo ćevape“, dodao je on.

Sada žele da spreče i direktan kontakt građana i opozicije

Bodrožić je mišljenja i da je problem ove vlasti što želi sve da kontroliše, i uspela je da svi mediji van kabla budu u službi Srpske napredne stranke i režima.

„Očigledno se želi sada sprečiti opozicija da uspostavi direktni kontakt sa građanima tako što će im se ometati konferencije za štampu i skupovi“, ocenio je on osvrćući se na sve češće izazivanje incidenata na opozicionim skupovima.

Bodrožić je uveren da neko šalje ljude na te skupove kako bi izazvali da predstavnici i simpatizeri opozicije reaguju neprimereno, i kako bi došlo do fizičkog sukoba koji „može da napravi mnogo štete svima“.

„Nažalost, to je očekivano od ovakve vlasti koja ne podnosi drugi glas…. Poštenije je da uvedu jednopartijski sistem i reše se ovih muka koje im zadaje demokratija“, poručio je predsednik NUNS-a.

Podsetio je i da su i opozicija i evropski posrednici u dijalogu o izbornim uslovima, ukazali na lošu situaciju u medijima u Srbiji, ali je primetio i da vlast nema nameru da tu nešto menja.

Hrvatska, prema njegovim rečima, ne može da se podiči da je neka „super demokratska zemlja“, ali je istakao da je njen javni servis mnogo otvoreniji od našeg, i na njemu se otvoreno raspravlja o promašajima tamošnje vlasti.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend