28. okt 2020.

Novinar čvrstog stava protiv rata i ekstremizma

Grujica Gruja Spasović, jedan od osnivača lista Danas, bio je uzor za mnoge – ne samo novinare i urednike koji su o njemu već pisali već i za političare i aktiviste predstavljao je mirnog, razumnog čoveka, čvrstih antiratnih stavova, čije se mišljenje cenilo i tražilo.

Foto: Medija centar Beograd

Vest o smrti Grujice Spasovića rastužila je i one van novinarskih i medijskih krugova.

Kroz svoju bogatu uredničku karijeru, ali i kasnije, sa mesta ambasadora Srbije u Bosni i Hercegovini, Grujica Spasović bio je važan hroničar i učesnik političkog života na ovim prostorima.

Prisećaju ga se i oni sa „leve“ i oni sa „desne“ strane političkog spektra i svi imaju samo reči hvale i duboke žalosti što Gruja više nije sa nama.

Vesna Pešić, sociološkinja i nekadašnja predsednica Građanskog saveza Srbije, seća se Grujice Spasovića kao razumnog, stabilnog čoveka, dobrog novinara, „nekoga ko je razmišljao o stvarima“, kako kaže Pešić, i nikada nije podlegao kolektivnim „ludilima“.

– Grujica spada u retke ljude koji nikada nisu podlegli ekstremima, nacionalizmu i tom narativu o „antisrpstvu“, koji su u fazama jako potresali ovo društvo. Verovatno je i Danas opstao kao nekakva alternativna novina, jer je imao takvog osnivača, ističe Pešić.

Ona se prisetila i kako je sretala Spasovića kao ambasadora u Sarajevu, ističući da je i na toj poziciji „zadržao svoje čvrste antiratne stavove“. U Grujici je videla nekog čije se mišljenje ceni, pa „ako bi Gruja rekao da nešto nije baš dobro, pametno i da o tome treba razmisliti, onda bih stvarno razmislila i poslušala njegov savet“, zaključuje Pešić. On je bio neko čije se mišljenje cenilo, podvlači ona.

Od svojih prvih angažovanja u političkom životu, Žarko Korać, psiholog i političar, seća se Spasovića kao „mirnog“ čoveka koji je uvek davao „tihu“ podršku antiratnoj politici.

– On je na svoj specifičan, miran način, uz topao osmeh davao specifičnu podršku antiratnoj politici. Uvek je bio na svim važnim političkim i kulturnim događajima, najčešće u pratnji supruge, uvek je dolazio da se pozdravi i uputi koju reč ohrabrenja. Pamtim ga kao vrlo doslednog čoveka, on je za mene bio slika pravog novinara sa stavom, koji nije prenosio vesti nego ih je birao i bio važan deo političke borbe za neko demokratsko društvo, istakao je Korać.

Vuk Drašković, predsednik Srpskog pokreta obnove i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore tokom čijeg mandata je Grujica Spasović imenovan za ambasadora, pamti ga kao izuzetnog urednika i sjajnog novinara.

– Zbog tih njegovih kvaliteta i iskrene opredeljenosti za demokratski i evropski preobražaj Srbije, zbog svog protivljenja ratu u onoj ludoj poslednjoj deceniji prošlog veka, protivljenjima zločinima i etničkim čišćenjima, kada sam postao ministar spoljnih poslova poverovao sam, i nisam se prevario, da ne mogu naći boljeg kandidata za ambasadora u Sarajevu, ističe Drašković.

On naglašava da je Grujica bio čovek koji je „svaki nesporazum pretvarao u sporazum“ i da je to obeležilo Spasovićev mandat na mestu ambasadora.

– Vest o njegovom odlasku me je potresla dodatno zbog toga što je još jedan veliki čovek Danasa otišao pre par dana, završava Drašković podsećajući na smrt Dušana Mitrovića, jednog od osnivača našeg lista.

Ispraćaj sutra na Novom groblju

Ispraćaj za kremaciju Grujice Spasovića održaće se sutra (četvrtak) na Novom groblju od 12 i 30 sati. Mirjana Spasović, supruga pokojnog Grujice, zamolila je sve koji su imali želju da kupe vence i cveće, da to ne čine već da umesto toga uplate novac na žiro račun za lečenje naše koleginice Radmile Čolović. Novac je moguće uplatiti putem Fondacije „Budi human“ na sajtu http://www.budihuman.rs/sr/korisnik/536/radmila-colic ili slanjem SMS poruke sa tekstom 536 na broj 3030, po ceni od 200 dinara.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend