14. avg 2022.

Novinarka 021 Dragana Prica Kovačević dobitnica nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu

Novinarka Radija i portala 021 Dragana Prica Kovačević dobitnica je ovogodišnje nacionalne nagrade za etičko izveštavanje o siromaštvu.

Naša novinarka osvojila je nagradu u kategoriji štampani/onlajn mediji za tekst “ Gladno, hladno i gadno vreme: Poziv Novosađanima da zaštite sugrađane bez doma„.

U ovom tekstu ona je pisala o Novosađanima koji se nalaze u situaciji beskućništva, o problemima sa kojima se oni suočavaju, neophodnim sistemskim rešenjima, kao i o diskriminaciji koju preživljavaju.

U kategoriji „TV prilog“, nagrađena je Sandra Mandić (Insajder TV), dok je za radijski prilog nagrađena Jelena Božić (Omladinski radio). Najbolju fotografiju koja na etički način predstavlja siromaštvo napravila je Marija Erdelji.
Specijalne zahvalnice dobili su Iva Gajić (Voice), Ljubica Balać (RTV) i Irena Čučković (Reaguj!).
Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija već petu godinu kroz konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu „Refleksija“ nagrađuje novinarske radove i medijske fotografije koji se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.
Nagrada „Refleksija“ predstavlja netipičnu nagradu, s obzirom da je žiri koji ocenjuje novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti. Ove godine u žiriju bili su: David Balić (prodavac LICEULICE), Mira Vasić (prodavačica LICEULICE), Nikola Stojanović (aktivista), Luka Todorović (aktivista).
Cilj ustanovljenja Nagrada za dostojno izveštavanje je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu, koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, sa poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzorcima.
Nacionalnom nagradom za dostojno izveštavanje EAPN Srbija želi da utiče na unapređenje kvaliteta medijskog praćenja fenomena siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, podizanje svesti opšte javnosti o životu osoba sa iskustvom siromaštva, kao i da nagradi i dodatno motiviše novinare i medijske fotografe koji kroz svoje radove na dostojan način izveštavaju o siromaštvu.
Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu realizuje Evropska mreža protiv siromaštva – Srbija u okviru projekta „Journalism-prize goes international“ uz podršku ERSTE Fondacije.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend