12. jul 2019.

Osnivač Glas Javnosti i Kurira promovisao knjigu „Silovanje razuma“

Knjiga "Silovanje razuma" Radisava Raje Rodića, osnivača dnevnih listova Glas javnosti i Kurir predstavlja svojevsrnu ''crnu hroniku srpske tranzicije'' u kojoj autor svedoči o tome kako su političari i tajkuni pokušavali da mu preotmu novine i uguše slobodu reči, posebno posle 5. oktobra, rečeno je danas na promociji Rodićevog prvenca.

Knjiga je podeljena na dva dela, prvi se odnosi na period pre 5. oktobra 2000.godine i na Rodićev “rat“ sa Slobodanom Miloševićem i tadašnjom vladajućom strukturom, a drugi deo posvećen je dešavanjima posle 5.oktobra.

Rodić je na promociji rekao da je Miloševićeva vlast želela da uništi njegove tadašnje novine Glas javnosti, a „spasao“ ga je, kaže, Milutin Mrkonjić, kao direktor CIP-a, kada je trebalo da plati kazne Privrednom sudu.

Ono što je za njega usledilo posle 5. oktobra Rodić je nazvao „terorom demokrata“, a, govoreći o pritiscima u to doba i pokušajima „gušenja i otimanja“ njegovih novina, posebno je apostrofirao Mlađana Dinkića, Miroslava Miškovića, Borisa Tadića, Dragana Đilasa. . .

Rodić je u knjizi opisao razgovore sa brojnim političarima i funkcionerima, od „dobronamernih saveta“, preko upozorenja, do „pretnji smrću“ zbog onoga što su njegove novine objavljivale.

U knjizi je detaljno opisao i dane iz 2009. godine, kada je uhapšen za utaju poreza što je, kako kaže, vlast Borisa Tadića iskoristila da preuzme Kurir i na negovo čelo postavi “svoje poslušnike“.

Ostavite komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*

Send this to a friend