13. mar 2023.

Priče vredne pričanja: Otvoren konkurs za novinarsku nagradu EU Lorenco Natali

Prijave za nagradu Lorenco Natali za oblast medija, vodeću nagradu EU za novinarstvo, otvorene su 9. marta. Novinari se mogu prijaviti slanjem svoje priče koje ispunjavaju uslove do 28. aprila u ponoć.

Nagradom se odaje priznanje i počast radu novinara iz celog sveta koji pišu o najvažnijim globalnim pitanjima.

Evropska komisija poziva novinare koji izveštavaju o temama nejednakosti, iskorenjivanja siromaštva, održivog razvoja, životne sredine, bioraznovrsnosti, klimatske politike, digitalizacije, radnih mesta i zapošljavanja, obrazovanja i razvoja veština, migracija, zdravstvene zaštite, mira, demokratije i ljudskih prava da se prijave putem interneta.

Novinari mogu poslati pisane, audiovizuelne ili multimedijske radove u jednoj od sledećih kategorija:

  • međunarodna nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sedištem u jednoj od partnerskih zemalja Evropske unije
  • evropska nagrada: za reportažu koju je objavila medijska kuća sa sedištem u Evropskoj uniji
  • nagrada za najboljeg mladog novinara: za reportažu novinara mlađeg od 30 godina u trenutku objave koju je objavila medijska kuća sa sedištem u bilo kojoj od zemalja koje ispunjavaju uslove za dodelu međunarodne ili evropske nagrade.

Mogu da se prijave reportaže na bilo kojem jeziku, ali uz njih treba biti priložen prevod na jedan od jezika konkursa: engleski, francuski, španski, nemački ili portugalski.

Detaljne informacije o uslovima dostupne su ovde.

Pobednike u svim kategorijama izabraće žiri sastavljen od međunarodno poznatih novinara i predstavnika glavnih nevladinih organizacija iz celog sveta.

Pobednici će dobiti po 10.000 evra. Dobitniku nagrade za najboljeg mladog novinara biće ponuđena i saradnja s medijskim partnerom.

Pobednici će biti proglašeni na svečanoj dodeli nagrade Lorenco Natali u Briselu u drugoj polovini 2023.

Nagrada nosi ime bivšeg potpredsednika Evropske komisije Lorenca Natalija, koji je znatno doprineo promovisanju i unapređenju evropskih razvojnih politika. Poslednjih 30 godina njegov duh živi kroz nagradu kojom se odaje priznanje novinarima čije reportaže podstiču promene. Evropska komisija dodeljuje nagradu Lorenco Natali od 1992.

Za ovogodišnju nagradu Lorenco Natali za oblast medija možete se prijaviti ovde.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend