21. apr 2020.

Radio beleži neverovatnu slušanost u doba pandemije

RAB Srbija, jedno od najvećih medijskih udruženja kod nas, uspešno je organizovala 19. Radio dane, koji su zbog pandemije Korona virusa ovoga puta održani online. Više od stotinu članova udruženja, predstavnika medija i institucija, uzelo je učešće u ovim onlajn radio danima, koji su po svemu jedinstven poduhvat, s obzirom na to da su prvi takvi održani u svetu.

Radio; Foto: Pixabay/ SeKimseng, CC

Otvarajući Radio dane, predsednica RAB Srbija Maja Rakovic, rekla je da nikada nije bilo važnije okupiti radio stanice. Podsetila je i na to da je RAB Srbija odmah po proglašenju vanrednog stanja u zemlji, brzo reagovala i uputila predloge sa merama za pomoć radio industriji. Tada se RAB Srbija između ostalog obratio Kriznom štabu Vlade Srbije, REM-u, Sokoju, OFPS-u.

– Skoro svi naši predlozi su usvojeni – istakla je Maja Rakovic, otvarajući Radio dane –  ali moram da podsetim da su već u prvoj nedelji vanrednog stanja sve marketinške agencije i oko 85% klijenata povukli svoje kampanje. Čini se da smo nepravedno zapostavljeni u korist drugih medija, iako radio u ovim trenucima beleži rekorde u slušanosti. – zaključila je predsednica RAB Srbija.

Otvarajući prve onlajn Radio dane u svetu, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja, Aleksandar Gajović istakao je da okolnosti u kojima se oni održavaju nisu uobičajene, i da su organizovane s ciljem da se odgovori na pitanje „Kako dalje?“, što je visoko profesionalan pristup koje RAB Srbija pokazala ovim putem.

– Radio stanice u teškim vremenima kakvo je ovo današnje igraju ključnu ulogu, jer je o reč o mediju koji je najbrži, ali i zbog činjenice da radio stanica u Srbiji vode razumni kreatori. Radio tiho pokazuje svoju svrhu, i visoki nivo profesionalnosti – rekao je Gajović.

Učešće u Radio danima uzeli su i predstavnici regulatornih tela i radio stanica iz celog regiona, kao i predstavnici OEBS-a, Privredne komere Srbije, Ministarstva kulture i informisanja, i svih drugih relevantnih institucija sa kojima radio kao medij najbliže sarađuje. Uz to, pohvale za ovakav način održavanja Radio dana i osnaživanje radijske i medijske industrije u doba globalne pandemije stigle su i od „RADIODAYS EUROPE “.

Teme o kojima se govorilo, izabrale su članice RAB Srbija, poput „Radio – prijatelj koji je u izolaciji dobrodošao u vaš dom“, „Jezički stilovi u programu u vreme pandemije“, „Trendovi slušanja radija širom sveta tokom krize“, „Marketing u doba krize“, „Podkasti u vreme pandemije“, a tema centralnog okruglog stola bila je „Radio u doba korone“.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend