09. maj 2023.

Sedamnaest godina Regionalne informativne agencije JUGpress- Kako opstati uprkos pritiscima i pretnjama

Regionalna informativna agencija JUGpress danas obeležava 17 godina postojanja i rada. Prvi tekst smo objavili 8.maja 2006 godine.

U ovih sedamnaest godina stala je priča o borbi lokalno-regionalnog medija da opstane držeći se nepokolebljivo u svom izveštavanju principa profesionalizma, poštovanja etičkih kodeksa i isključivo i jedino u interesu javnosti i građana i građanki.

Za sve ove godine postojanja pretrpeli smo svašta i najveći uspeh je to što još uvek postojimo.

Naš rad je uporan i istrajan , uprkos razlićitih vrsta pritisaka I pretnji, otvorenih ili prikrivenih, pokušajima vlasti da nas ugase, više puta je sajt hakovan, finansijsko iscrpljivanje koje traje I dalje, pokušaje diskreditacije I etiketiranja ali I crtanja mete kroz različite spinove I izmišljene priče .

Pokušaj zatrašivanja I gašenja , koji nam i dalje bukvalno visi nad glavom, jesu tužbe beogradske kompanije MiIenijum tim bliske vlastima koja nas je tužila samo zato što smo radili svoj posao I izveštavali sa press konferencije jedne opozicione stranke i tražila odštetni zahtev od 200.000 evra.

U međuvremenu je, zahvaljujući pre svega podršci kolega iz nekoliko medija, novinarskih udruženja i javnosti, taj zahtev smanjen na 200 evra ali je i dalje nejasno zašto mediji u Srbiji može da bude tužen samo zato što je radio svoj posao i informisao javnost.

U međuvremenu su nas tužila dvojica direktora ove kompanije za “duševnu bol” koji, u njihovom slučaju, košta dva miliona.

Toliki im je odštetni zahtev.

Pravosnažna presuda po jednoj od tužbi Milenijum tima u korist Regionalne informativne agencije JUGpress je stigla a još uvek nas očekuju dve tužbe.

I ovo je samo jedan deo pritisaka sa kojima se susrećemo skoro svakodnevno.

JUGpress je prva agencija osnovana van Beograda sa namerom da se bavi regionalnim temama.

JUGpress  (www.jugpress.com), čije je sedište u Leskovcu,  prati dešavanja na jugu Srbije (sa posebnim akcentom na Bujanovac, Preševo i Medvedju), na Kosovu i Metohiji, severozapadnoj Makedoniji, ali i u širem regonu.

JUGpress ima jasnu uredjivačku politiku koja se zasniva na poštovanju svih profesionalnih I etičkih standard,  tačnim, proverenim  I pouzdanim informacijama I netabloidnom novinarstvu I radu isključivo u interesu javnosti .

JUGpress objavljuje tekstove na srpskom, albanskom  romskom I bugarskom jeziku .

Agencija JUGpress je prva počela da objavljuje na svom sajtu I tv snimke kada to još uvek nisu radili ni veliki centralni mediji a prva je od medija u Srbiji uvela I servis na albanskom jeziku.

Član je Lokal presa I Asocijacije onlajn medija I prihvata nadležnosti Saveta za štampu.

Sedamnaestu godišnjicu JUGpress dočekuje sa multimedijalnim konceptom agencijske produkcije, koja pored klasičnih informativnih servisa vesti, pisanog, tonskog, foto i televizijskog, obuhvata i jutjub kanal TV JUGpress

Osnivač JUGpressa je NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije .

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend