19. maj 2022.

Stipendija „Dragoljub Žarković“ nedeljnika „Vreme“

Nedeljnik “Vreme” je prošle godine pokrenuo program stipendiranja u znak sećanja na svog osnivača i dugogodišnjeg glavnog urednika Dragoljuba Žarkovića i njegovu posvećenost radu sa mladim novinarima

Pozivamo studente i studentkinje novinarstva, komunikologije i društvenih nauka zainteresovane za rad u novinama, kao i mlade novinare i novinarke sa najviše dve godine radnog iskustva, da se prijave za stipendiju za mlade novinare “Dragoljub Žarković”.

Stipendija podrazumeva pet orijentacionih treninga u partnerskim medijima i stipendiranu novinarsku praksu u nedeljniku “Vreme”, koja se sastoji od edukativnog dela i praktičnog rada na definisanju i realizaciji novinarskih zadataka.

Tokom prakse u nedeljniku “Vreme”, jedan izabrani stipendista radiće sa mentorima, medijskim ekspertima, urednicima i novinarima našeg nedeljnika koji imaju dugogodišnje iskustvo rada u medijima, ali i kao predavači na različitim kursevima i u školama. U partnerskim medijima će na jednonedeljnim treninzima učiti o specifičnostima istraživačkog, digitalnog, agencijskog, televizijskog novinarstva, kao i o načinu rada u medijima civilnog društva.

Mladi stipendista će na kraju programa biti u potpunosti osposobljen za rad u redakciji i upoznati sa kolegama i organizacijom rada u nekim od najvažnijih domaćih medija.

Partnerski mediji na stipendijskom programu su: BIRN, Fonet, Danas i Liceulice

TRAJANJE PROGRAMA: Celokupan program realizovaće se u periodu od 1. jula do 31. decembra 2022.

Dinamika realizacije programa biće prilagođena individualnom rasporedu i potrebama stipendiste. Program stipendiranja moći će da se realizuje uz redovno studiranje ili povremeni rad.

STIPENDIJA: Za polaznika programa predviđena je mesečna stipendija u iznosu od 150 evra neto. Na kraju programa stipendista stiče potvrdu o uspešno završenom programu, kao i pismo preporuke od mentora.

USLOVI ZA PRIJAVU: Poznavanje osnova novinarstva, motivisanost za rad u medijima, visoki etički i moralni standardi, razumevanje društvenog i političkog konteksta.

Potrebna dokumentacija za prijavu:

– Popunjen aplikacioni formular – vreme-stipendija-formular-2022 (sačuvajte kopiju na svom kompjuteru)

– Primer novinarskog teksta (nije uslov da je prethodno objavljen)

– Motivaciono pismo (možete popuniti u okviru formulara)

Kompletnu dokumentaciju, sa naslovom poruke Za stipendiju dostaviti na adresu stipendija@vreme.com.

Rok za prijavu je 1jun 2022.

Prijave koje stignu nakon navedenog roka ili ne budu potpune, neće biti uzete u razmatranje.

PROCES SELEKCIJE KANDIDATA: Selekcija kandidata za učešće u ovom programu stipendiranja biće obavljena u dva kruga:

– Komisijsko procenjivanje pristiglih prijava

– Intervjui sa kandidatima koji su ušli u uži izbor

Kandidati koji uđu u uži izbor biće obavešteni imejlom kada će biti dogovoren termin intervjua.

O ishodu konkursa kandidati će biti obavešteni imejlom.

Nedeljnik “Vreme” se zalaže za ravnopravnost i jednake uslove za sve i podstiče sve zainteresovane kandidate i kandidatkinje da se prijave na konkurs.

R. V.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje definisan je Zakonom o javnom informisanju, koji u članu 38. kaže: „Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo“. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.

Send this to a friend