22. dec 2022.

Teodori Ćurčić (CINS) i Milici Milosavljević (RTS) nagrada za najbolje mlade novinarke i novinare

Na svečanosti Novosadske novinarske škole dodeljeni su i Zlatni, Srebrni i Bronzani Pinokio domaćim medijima koji su se u proteklih godinu dana istakli u širenju lažnih vesti

Milica Milosavljević i Teodora Ćurčić (foto: Denis Kolundžija / Cenzolovka)

Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), i Milici Milosavljević, novinarki redakcije Dnevnika RTS-a, sinoć su uručene godišnje nagrade „Marina Kovačev” koje Novosadska novinarska škola dodeljuje najboljim mladim novinarima u protekloj godini. 

Ćurčić, koja se u redakciji CINS-a bavi multimedijalnim i data novinarstvom, nagrađena je za istraživačko novinarstvo, dok je Milosavljević nagrađena u kategoriji „dnevno novinarstvo” za, kako je rečeno, profesionalno izveštavanje o migrantskoj krizi, onlajn kriminalu i drugim društvenim temama.

Obe su u svojim kratkim obraćanjima istakle kako im je to prva novinarska nagrada u životu. 

Za laureatkinju iz CINS-a nagrada je posebno značajna jer je završila novinarstvo u Novom Sadu i tokom studija se sretala sa ljudima iz NNŠ. Teodora je pohađala i Školu digitalnog novinarstva u organizaciji Slavko Ćuruvija fondacija. 

Novinarka RTS-a istakla je da u matičnoj redakciji uživa podršku za teme i odabir sagovornika, te je izrazila nadu da će i drugim mladim novinarima biti želja da karijeru započnu upravo na javnom servisu.

NNŠ od 2001. dodeljuje nagradu najboljim novinarima mlađim od 30 godina za izuzetan kontinuirani rad u cilju promocije profesionalizma, kritičnosti, znanja i etičnosti. Od 2018. nagrada nosi ime rano preminule mlade novinarke i aktivistkinje Marine Kovačev.

Ovu nagradu je 2020. godine dobila još jedna polaznica Škole digitalnog novinarstva SĆF koja je radila u CINS-u – Jovana Tomić.

Žiri koji je ove godine odlučivao o nagradama, a koji su činili prošlogodišnji dobitnici Jelena Radivojević (KRIK) i Filip Lukić, kao i predstavnica Fondacije „Marina Kovačev” Svetlana Bošković, prof. dr Siniša Isakov i predsednica Upravnog odbora NNŠ prof. dr Dubravka Valić Nedeljković, odlučio je da ove godine dodeli i dve pohvalnice – novinaru nedeljnika Vreme Filipu Miriloviću, koji u svom radu istražuje organizovani kriminal, a bavi se i pitanjima zaštite životne sredine; kao i Anđeli Andrijević, frilens novinarki koja kroz svoj podkast pokreće teme od značaja za mlade, kao što su sajber nasilje ili mentalno zdravlje.

Dodeli nagrada prethodila je tribina na temu kako raditi u javnom interesu, na kojoj su govorili Jovanka Matić, medijska istraživačica, Danica Todorov, novinarka i aktivistkinja za rodnu ravnopravnost, Dragan Kremer, zamenik šefa britanskog projekta za podršku nezavisnosti medija na Zapadnom Balkanu, prof. dr Dejan Pralica, redovni profesor Odseka za medijske studije u Novom Sadu, i prof. dr Dubravka Valić Nedeljković. 

Valić Nedeljković, koja je na sinoćnoj svečanosti obeležila 50 godina profesionalne karijere, ocenila je da je sintagma „javni interes” postala poštapalica, predočivši da je istraživanje NNŠ pokazalo poražavajuće rezultate o shvatanju tog pojma među urednicima domaćih medija.

ZLATNI PINOKIO INFORMERU ZA ŠIRENJE LAŽNIH VESTI

Kao i ranijih godina, portal FakeNews Tragač, čiji je osnivač NNŠ i koji ove godine obeležava pet godina postojanja, dodelio je „nagrade” medijima koji najviše šire lažne i manipulativne sadržaje. 

Zlatni Pinokio je ove godine pripao Informeru, Srebrni Pinokio tabloidu Alo, a Bronzani Pinokio Srpskom telegrafu. Ti mediji su, prema evidenciji portala FakeNews Tragač, u protekloj godini najčešće širili lažne i manipulativne sadržaje.

Urednik FakeNews Tragača Stefan Janjić rekao je da je ove godine tematski fokus dezinformacija sa javnog zdravlja pomeren na rat u Ukrajini i druge međunacionalne sukobe i tenzije. Pohvalio je mejnstrim medije u pogledu spremnosti da se isprave ili uklone netačne sadržaje.

Po tradiciji, dobitnici „nagrada” će uz statuu Pinokija dobiti i primerak Kodeksa novinara Srbije.

 

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend