11. dec 2020.

Trening o traumi i rezilijentnosti za novinare, urednike i producente

Novosadska novinarska škola (NNŠ) sa partnerima Mediacentar Sarajevo i Albany Associates poziva novinare, urednike, i producente da se prijave na trening o traumi i rezilijentnosti u teškim vremenima koji će se održati 19. i 20. decembra online preko aplikacije Zoom.

Neke od tema o kojima će se govoriti na treningu su:

  1. Trauma u novinarstvu
  2. Tehnike intervjuisanja i narativne strategije u radu sa osetljivim izvorima
  3. Zastrašivanje, uznemiravanje i digitalno nasilje
  4. Briga o sebi i psihološka rezilijentnost
  5. Kako biti podrška svojim kolegama

Učesnici će na treningu steći znanja o tome kako da izveštavaju o traumatičnim pričama, te da intervjuišu izvore koji su iskusili traumu na takav način koji bi bio senzitivan i efikasan, odnosno kojim bi se minimizirale opasnosti od stvaranja dodatne nepotrebne neprijatnosti sagovorniku. Pored sticanja veština koje mogu koristiti u svakodnevnom radu u redakciji, učesnicima će biti pruženi uvidi i tehnike kako da se uspešnije nose i sa sopstvenim stresom povodom zastrašivanja, uznemiravanja i digitalnog nasilja koji mogu trpiti prilikom obavljanja novinarskog posla, ali i na koji način mogu da podrže kolegu i kreiraju atmosferu u redakciji koja je psihološki podržavajuća za sve koji rade na traumatičnim pričama ili se sami bore za određenom traumom.

Predavači na treningu su saradnici Dart Centra Evrope, organizacije koja edukuje novinare i studente novinarstva o psihologiji traume i izveštavanju o njoj. Centar se zalaže i za etično i detaljno izveštavanje o traumi; saosećajni, profesionalni tretman žrtava i preživelih od strane novinara; i veću svest medijskih organizacija o uticaju izveštavanja o traumi kako od strane profesionalnih kreatora sadržaja, tako i konzumenata. Više o Dart Centru moguće je pogledati ovde na njihovom sajtu https://dartcenter.org/europe.

Trening će se održati u subotu 19. decembra i u nedelju 20. decembra od 10 časova do 15.30 časova, zajedno sa prekidima za pauze za kafu i za ručak. Učešće na treningu je besplatno. Trening će se odvijati na engleskom i srpskom jeziku, a biće obezbeđen i simultani prevod.

Zainteresovani novinari, urednici i producenti mogu se prijaviti na trening do četvrtka, 17. decembra u 23:59 časova putem prijavnog formulara na ovom linku. Primljeni učesnici će narednog dana biti obavešteni o detaljnijim informacijama i o satnici treninga.

Novosadska novinarska škola zadržava mogućnost da snimi trening za potrebe arhiviranja, izveštavanja ili deljenja na društvenim mrežama.

Pitanja o treningu moguće je poslati koordinatorki projekta Valentini Sigeti na mejl valentina@novinarska-skola.org.rs

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend