24. jan 2023.

Tri godine rada Medijskog skloništa Kragujevac

Medijsko sklonište Kragujevac obeležava treću godinu postojanja.

“Okupili smo se u pokušaju da sačuvamo lokalne medije posvećene izveštavanju u javnom interesu, da zaštitimo novinare i druge medijske profesionalce izložene pritiscima, da omogućimo da se u javnosti jače čuje glas građana i da njihovi problemi i teme koje su im važne češće budu deo medijskih izveštaja”, ističe se u saopštenju dostavljenom medijima.

Navodi se da se zagovaralo poštovanje zakona, insistiralo na tome da gradski funkcioneri promene svoj odnos prema novinarima, organizovani su sastanci, javne konsultacije, protesti, performansi i ulične akcije, debatovalo se na javnim i onlajn tribinama, usavršavalo na seminarima i edukacijama…

“Nastojali smo da budemo solidarni sa kolegama, ali i da uspostavimo saradnju i partnerstvo sa svima koji štite javni interes i razumeju značaj lokalnih glasila za razvoj demokratije u zajednici. Uticali smo da gradska vlast, posle godina ignorisanja i ekonomskog iscrpljivanja medija, promeni lošu praksu i u dva navrata uspeli da svojim predlozima uvećamo budžet za medijske projekte. Proširili smo krug svojih partnera i saradnika i postali mesto okupljanja medijskih profesionalaca, ne samo iz Kragujevca, već i iz cele Šumadije, pa i šire. Pod imenom „Medijsko sklonište Kragujevac“ kreirali smo i objavili na desetine tekstova, kojima smo demonstrirali ulogu medija u službi zajednice”, navode iz Medijskog skloništa.

Ističu da ih sve vreme pokreće nas isti motiv- želja da Kragujevčanke i Kragujevčani imaju kvalitetnije javno informisanje, da Kragujevac bude grad medijskog pluralizma i da dostojno baštini tradiciju „kolevke srpskog novinarstva“.

“U godinama koje slede, još odlučnije nastavljamo ka tom cilju”, poručuju iz Medijskog skloništa Kragujevac.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend