19. jun 2024.

UNS-DNV vas poziva na razgovor o medijskom izveštavanju o osobama sa hendikepom

Udruženje novinara Srbije–Društvo novinara Vojvodine (UNS-DNV) organizuje danas, 19. juna, u 16 sati u prostorijama UNS-DNV-a u Novom Sadu (Bulevar Mihajla Pupina 6/III) razgovor posvećen izveštavanju o osobama sa hendikepom.

Osobe s hendikepom suočavaju se s brojnim problemima i stereotipima u svakodnevnom životu, a česti senzacionalistički naslovi samo produbljuju predrasude o njima.

Na skupu će biti reči kako novinari mogu doprineti inkluziji osoba koje su u riziku od socijalne isključenosti i biće predstavljen Priručnik za izveštavanje o osobama sa hendikepom, Akademske inkluzivne asocijacije i Udruženja novinara Srbije.

Priručnik je usklađen je sa Kodeksom novinara Srbije, Zakonom informisanju i medijima, kao i Zakonom o zabrani diskriminacije i sadrži korisne preporuke koje će novinarima i medijskim radnicima pomoći u rešavanju nedoumica u ophođenju prema osobama sa hendikepom.

Na skupu će biti reči i o ulozi medijske fotografije u izveštavanju o osobama sa hendikepom, a biće prikazane fotografije na kojima su osobe sa hendikepom u realnim situacijama i pred vidljivim barijerama.

Govornici:

Katarina Tomović, autor Priručnika za izveštavanje o osobama sa hendikepom

Marija Erdelji, fotografkinja

Slađana Dimitrijević, novinar

Moderator: Predrag Rava, novinar i sociolog

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend