27. dec 2022.

UNS objavio informator o digitalnoj bezbednosti novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) kreiralo je informator o digitalnoj bezbednosti novinara „Ne rizikuj, zaštiti podatke“ u kome medijskim profesionalcima daje smernice kako da u digitalnom okruženju očuvaju privatnost ličnih podataka i informacija koje su prikupljali.

Privatnost na internetu nikada nije bilo lakše ugroziti jer je sve više podataka koji se pretražuju, čuvaju, obrađuju i prenose.

„Samo u 2019. godini „procurelo“ je 1,76 milijardi zapisa, a imajući u vidu veliki deo sveta koji ne koristi internet, to znači da je neka informacija svakog od nas te godine bila otkrivena“, rekao je Rade Dragović iz Instituta za standarde i tehnologije. Ovi podaci nisu ohrabrujući ni za jednog korisnika, a posebno ne za novinare koji se neretko suočavaju i sa brojnim pritiscima i zloupotrebama.

UNS stoga u informatoru objašnjava koji su potencijalni rizici za digitalnu bezbednost novinara kada prikupljaju informacije, kao i sa kojim se pretnjama novinari suočavaju kada se sadržaj objavi, ali i daje savete medijskim kućama i pojedincima kako da se zaštite.

Informator „Ne rizikuj, zaštiti podatke“ se nalazi u prilogu.

A. N.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend