08. feb 2023.

Urednici KoSSeva uručen francuski orden viteza Nacionalnog reda za zasluge

Urednici portala KoSSev Tatjani Lazarević uručen je orden viteza Nacionalnog reda za zasluge u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini.

U Rezidenciji Francuske ambasade u Pristini održana je ceremonija, na kojoj je urednici KoSSev portala orden uručio ambasador Francuske Olivije Gero.

U obrazloženju odluke se navodi da „ovo priznanje Francuske nagrađuje istaknute usluge koje ste pružili kroz svoju profesionalnu aktivnost i predstavlja podsticaj da nastavite svoju posvećnost opštem dobru“.

Ambasador Gero je u svom govoru pohvalio profesionalni i kvalitetni rad Lazarević, kao i samog KoSSev portala.

“Želeo bih da istaknem vašu posvećenost u prilog nezavisnog i objektivnog informisanja na srpskom jeziku na severu Kosova i ne samo na srpskom. Vaš rad zahteva hrabrost naročito da se suprostavite snažnim strukturama. Cenu koju vi plaćate kako bi mi dobili informacije je rezultat i pretnji i pokušaja zastrašivanja i to bih želeo da istaknem”, izjavio je Gero.

Dobitnica nagrade, Tatjana Lazarević je kazala da je taj orden veliko priznanje za nju i njen mali tim.

“Branimo pravo na slobodu reči i mišljenja. Merim naš uspeh i uvek kažem da je nedovoljan, ali realno sagledavam krizu, ozbiljnu krizu u kojoj se novinarstvo danas nalazi, naročito težak položaj srpskih medija.

Izloženi smo neprestanom sudu javnosti, toj istoj za koju isključivo radimo i nosimo svoju odogovnost i koja je još uvek naš najveći saveznik. To je veliko breme, ali ono prirodno, i ja ga sa zahvalnošću primam, sa zahvaljnošću primam i ovaj orden”, rekla je Lazarevic.

Lazarević je za viteza Nacionalnog reda za zasluge proglašena dekretom francuskog predsednika koji je izdat 26. jula prošle godine.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend