08. feb 2023.

Sud odbacio žalbu Novaja Gazete – zatvara se najpoznatiji ruski nezavisni list

Sud u Moskvi potvrdio je ranije donetu presudu o oduzimanju licence nezavisnom listu Novaja Gazeta koji je godinama kritikovao Kremlj.

Glavni urednik lista Novaja Gazeta Dmitrij Muratov (snimak ekrana, Nobel peace center Jutjub kanal)

Novaja gazeta bila je najpoznatiji ruski nezavisni list sve dok vlasti nisu naredile njegovo zatvaranje prošle godine u okviru obračuna sa neistomišljenicima.

Moskovski gradski sud odbio je žalbu lista na septembarsku odluku, koju je doneo okružni sud u Moskvi, a kojom mu je oduzeta licenca.

Okružni sud je u septembru odobrio peticiju koju je podneo ruski medijski regulator, koji je optužio list da nije na vreme predao svoju redakcijsku povelju vlastima.

Glavni urednik lista dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitrij Muratov osudio je danas presudu rekavši da ona „služi masom koja želi da narod gleda samo propagandu“.

Nekoliko dana od početka rata u Ukrajini, ruski parlament odobrio je zakon koji zabranjuje navodno omalovažavanje ruske vojske ili širenje „lažnih informacija“ o vojnoj kampanji zemlje u Ukrajini.

Zbog toga je zabranjeno na desetine nezavisnih ruskih medija, dok su neki objavili da obustavljaju svako izveštavanje u vezi sa Ukrajinom.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend