11. okt 2023.

Novinarska nagrada Fondacije ‘Katarina Preradović’ uručena urednici Kosseva Tatjani Lazarević

"Meni je lično važno da imam na koga da se ugledam i da vidim taj koridor slobode, pristojnosti i profesionalizma"

Urednici portala Kossev Tatjani Lazarević danas je u Beogradu uručena novinarska nagrada Fondacije „Katarina Preradović“ za 2023. godinu za profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost.

„Nagradu dodeljujemo urednici Kosseva koja godinama izveštava sa fronta na kojem ratuju velike svetske politike i kriminalci, gde se ratuje propagandom, lažima, manipulacijom, strahom i ucenama“, kazao je Vuk Cvijić u ime Fondacije „Katarina Preradović“.

Dodao je da je Tatjana Lazarević za sve to vreme uspevala da bez najmanjeg odstupanja, hrabro i profesionalno brani istinu, čuva ugled novinarske profesije i radi isključivo u javnom interesu, kao i da taj javni interes na severu Kosova i Metohije ima „užasno visoku cenu“.

Rekao je i da njene vesti i analize „prkose propagandi i mržnji iz Beograda i Prištine“, i da je ona jedna od retkih koja ne radi samo svoj urednički posao, već i redovno izveštava sa terena.

Urednica Kosseva Tatjana Lazarević je u Dorćol Placu rekla da nije poznavala Katarinu Preradović čije ime nosi nagrada, ali je istakla da je volela da čita njene tekstove i da ju je „nagrada ganula i zato što nosi njeno ime, a i zato što je došla od svih vas“.

Kazala je da će s ponosom poneti tu nagradu i da joj je „toplo oko srca“ što javnost i dalje prepoznaje da na Kosovu „još ima onih koji ne daju da prevagne tmuša nad tačnom informacijom“.

„Najviše od svega mi znači što moje kolege ne daju da se ugasi svetlo i sve vreme drže upaljen reflektor nad našim glavama. Da bismo opstajali, meni je lično važno da imam na koga da se ugledam i da vidim taj koridor slobode, pristojnosti i profesionalizma koji meni olakšava rad“, dodala je Lazarević.

Novinarska nagrada se dodeljuje u znak sećanja na novinarku i urednicu Blica i nedeljnika NIN Katarinu Preradović koja je u 43. godini umrla 2015. godine.

Raniji dobitnici te nagrade su Marko Somborac, Predrag Blagojević, Tamara Skroza, Vuk Cvijić, Ana Lalić, Dragana Pećo i Ivana Gordić Perc.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend