12. nov 2021.

Američki novinar osuđen na 11 godina zatvora u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru, zemlji u kojoj je na vlasti vojna hunta, danas je osudio američkog novinara Denija Fenstera na 11 godina zatvora proglašavajući ga krivim po nekoliko tačaka optužnice uključujući „širenje lažnih ili zapaljivih informacija“.

Fenster, direktor onlajn časopisa Frontier Mjanmar je proglašen krivim i za kontaktiranje ilegalnih organizacija i kršenje viznih propisa, rekao je njegov advokat Tan Zav Aung.

Fenster je bio u pritvoru od maja. On treba da odgovara za još dve optužbe, u drugom sudu, zbog navodnog kršenja zakona za dela koje se odnose na izdaju i pobunu.

Ročišta za ova suđenja održana su u sudu u Jangonu, gradu gde je i zatvor u kojem se Fenster nalazi. Suđenja su bila zatvorena za medije i javnost i podaci o njima dolaze isključivo od Fensterovog advokata.

Fenster je priveden na međunarodnom aerodromu u Jangonu 24. maja kada se spremao da uđe u avion za Detroit, u SAD, da bi video porodicu.

On je jedini strani novinar osuđen za teži zločin od kada je vojska preuzela vlast u zemlji u februaru i svrgnula izabranu vladu Aung San Su Ći.

Vlada koju je formirala vojska snažno suzbija slobodu medija i zatvorila je takoreći sve kritičke medije i uhapsila oko 100 novinara od kojih je oko 30 još u zatvoru. Neki od zabranjenih medija i dalje rade bez dozvole i objavljuju onlajn a njihovi zaposleni uspeli su da izbegnu hapšenja.

Vojna vlast prouzrokovala je mnogobrojne mirne proteste koji su suzbijeni silom. Udruženje za političke zatvorenike je prenelo da je ubijeno više od 1.200 civila, a oko 10.000 uhapšeno.

Naoružani otpor u zemlji se proširio, pa se strahuje od izbijanja građanskog rata.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend