07. okt 2022.

Japanski novinar osuđen na 10 godina zatvora zbog snimanja protesta u Mjanmaru

Sud u Mjanmaru, kojim vlada vojna hunta, osudio je japanskog autora dokumentarnih filmova na 10 godina zatvora zbog podsticanja na pobunu i kršenje zakona o informisanju, saopštio je danas zvaničnik japanskog ministarstva spoljnih poslova

Toru Kubota (26) uhapšen je u julu, gde je snimao protest u najvećem gradu Mjanmara, Jangonu, prenosi Rojters.

Tada je objavljeno da je on optužen za kršenje zakona o imigraciji i podsticanje na pobunu protiv vojnih vlasti.

Kubota je u sredu osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekavanja i na sedam godina zbog kršenja zakona o telekomunikacijama, a kazne se izdržavaju istovremeno, saopštio je zamenik šefa misije u japanskoj ambasadi, pozivajući se na advokata japanskog umetnika.

„Tražili smo od vlasti Mjanmara prevremeno puštanje Kubote na slobodu i nameravamo da nastavimo rad na tome „, saopštio je japanski diplomata.

Kubota je 30. jula uhapsila policija u civilu u Jangonu, nakon što je napravio fotografije i video snimke manjeg protesta zbog vojnog preuzimanja vlasti u Mjanmaru 2021. godine, kada je svrgnuta izabrana vlada Aung San Su Ći.

Kubota je bio peti strani novinar priveden u Mjanmaru nakon što je vojska preuzela vlast.

Japan istorijski ima dobre odnose sa Mjanmarom, uključujući i prethodne vojne vlasti, prenosi Rojters.

Tokio zauzima mekši stav i prema sadašnjoj vojnoj vladi Mjanmara u odnosu na mnoge druge države, a japanski slobodni novinar, koji je prošle godine uhapšen i optužen za širenje lažnih vesti u svom izveštavanju o protestima zbog državnog udara, kasnije je oslobođen u znak priznanja bliskih veza dve zemlje.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend