05. mar 2021.

IFJ: Masovno hapšenje novinara koji izvještavaju sa protesta u Mijanmaru

Od 25 novinara koji su od februara do marta uhapšeni u Mijanmaru, deset ih je još uvijek u pritvoru, piše The Irrawaddy.

U Mijanmaru je uhapšeno 25 novinara koji su izvještavali sa protesta koji su u toj zemlji nastali nakon što je vojska preuzela vlast 9. februara ove godine, piše Međunarodna federacija novinara.

Jedan od novinara koji je uhapšen u subotu je i novinar Associated Pressa Thein Zaw koji je, kako se navodi, uhapšen u Yangonu, najvećem gradu Mijanmara. Međunarodna federacija novinara piše da je među uhapšenima i Zon Nway, novinarka Myanmar Nowa koja je uhapšena dok je uživo izvještavala s protesta.

Nakon nasilnog vikenda za demonstrante i novinare, 1. marta je uhapšen i Aung Kyaw, dopisnik nezavisne medijske kompanije Democratic Voice of Berma-DVB koji je izvještavao s protesta iz mijanmarske regije Tanintharyi. Aung Kyaw je, kako se navodi, emitovao live-streaming svog hapšenja gdje je vojska pucala na njega i upala u njegov dom kako bi ga uhapsila. Međunarodna federacija novinara piše da trenutno nije poznato gdje se on sada nalazi, kao ni zbog čega je uhapšen.

Kako piše The Irrawaddy, od 25 novinara koji su uhapšeni od 14. februara do 1. marta 2021., deset ih se još uvijek nalazi u pritvoru. Svi oni su izvještavali sa protesta širom Mijanmara a do sada je, kako piše The Irrawaddy, 12 novinara pušteno bez podizanja optužnice, dok ih je dvoje pušteno uz kauciju i njima prijeti zatvorska kazna do dvije godine zatvora zbog toga što su pokušali dobiti komentar sigurnosnih snaga za priču. Ostali uhapšeni novinari su, kako se navodi, do ponedjeljka zadržani bez ikakvih optužbi.

Irrawaddy piše da su vlasti namjerno napale predstavnike medija, te da su prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima (Assistance Association of Political Prisoners), u Mijanmaru tokom protesta do ponedjeljka, 1. marta ove godine, uhapšene 1.132 osobe među kojima su, između ostalog, i novinari, umjetnici, književnici i drugi.

Međunarodna federacija novinara osudila je hapšenja medijskih radnika u Mijanmaru i od mijanmarske vojske zatražila da odmah pusti novinare koji su uhapšeni zbog medijskog izvještavanja i osiguraju medijskim radnicima da djeluju bez straha od hapšenja ili progona.

Izvor: IFJThe Irrawaddy

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend