07. okt 2022.

Palestina: Izraelske snage ubili dvojicu novinara na okupiranim palestinskim teritorijama

Snimatelj Louai Samhan i reporter Mahmoud Favzi, koji rade za palestinsku TV, upucani su i ranjeni 5. oktobra dok su pokrivali izraelsku vojnu raciju u gradu Deir Al Hatab, istočno od Nablusa, na okupiranoj Zapadnoj obali. Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njena podružnica, Palestinski novinarski sindikat, osuđuju zločin i pozivaju izraelsku vladu da počinioce pozove na odgovornost i zaustavi, jednom zauvek, ciljane napade na palestinske medijske radnike.

Kako prenose mediji, dvojica članova palestinske TV ekipe su upucana, jedan u ruku, a drugi u rame. Izraelska vojska je saopštila da je uzrok njihovih povreda „nepoznat“.

PJS je izdao saopštenje u kojem osuđuje napad.

„Najoštrije osuđujemo zločin okupacije koji je bio na meti palestinskog TV snimatelja Luaja Samhana i reportera Mahmuda Favzija, i opsedao medijske ekipe dok je izveštavao o agresiji okupacije na Deir Al Hatab u Nablusu.

„Ovaj zločin potvrđuje intenziviranje politike sistematskog gađanja palestinskih novinara od strane okupacione vojske“, dodaje se u saopštenju. PJS je dokumentovao da su izraelska vojska i bezbednosne snage odgovorne za najmanje 479 kršenja medijskih i novinarskih prava u Palestini tokom prve polovine 2022.

Generalni sekretar IFJ-a Entoni Belanger rekao je: „Osuđujemo najnoviji zločin u dugoj listi ciljanih napada na palestinske medijske radnike koje su izvršile izraelske snage. Vreme je da Izrael zaustavi ove zločine i demontira svoj sistem ugnjetavanja. Vreme je za novu konvenciju UN koja će unaprediti bezbednost, zaštitu i nezavisnost medijskih radnika.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend