24. jun 2022.

Demokrate u Senatu traže učešće SAD u istrazi ubistva novinarke Al Džazire

Gotovo polovina članova Demokratske stranke u Senatu SAD pozvala je da administracija predsednika Džozefa Bajdena direktno učestvuje u istrazi ubistva palestinske novinarke Širin Abu Akleh na okupiranoj Zapadnoj obali u maju.

„Verujemo da, kao lider u naporima da se zaštiti sloboda štampe i bezbednost novinara i imajući u vidu činjenicu da je Abu Akleh bila američka državljanka, vlada SAD ima obavezu da osigura sveobuhvatnu, nezavisnu i otvorenu istragu njene smrti, u kojoj će sve strane imati puno poverenje u konačne nalaze“, navedeno je u pismu 24 od 50 senatora u bloku demokrata, uključujući predstavnika Vermonta Bernija Sandersa, upućenog Bajdenu.

Abu Akleh je ubijena tokom sukoba izraelskih vojnika i naoružanih Palestinaca u izraelskoj raciji u palestinskom gradu Dženinu 11. maja, podsećaju izraelski mediji.

Palestinska uprava je rekla da su dugogodišnju novinarku Al Džazire namerno ubili izraelski vojnici.

Izrael je glatko odbio optužbe, navodeći da ne može da utvrdi ko je ispalio smrtonosni metak ako ga Palestinska uprava ne preda, što ona odbija i ove nedelje je zatražila da se njoj preda vojnička puška iz koje je moglo biti pucano.

Senatori su napisali da ni jedna strana ne veruje drugoj da vodi verodostojnu i nezavisnu istragu i da zato smatraju da je jedini način da se postigne taj cilj direktno učešće SAD.

Oni su izrazili sumnju u izraelsku verziju pogibije novinarke, podsetivši na svedočenje jednog njenog kolege, koji je rekao da su novinari stajali ispred izraelskog vojnog konvoja i da su nosili prsluke s oznakom „press“ i šlemove, kako bi se znalo da nisu borci.

U pismu se takođe podseća na nezavisne istrage pojedinih medija, u kojima je zaključeno da su vojnici po svoj prilici odgovorni za ubistvo novinarke.

Njujork tajms se ove nedelje pridružio Vašington postu, AP i CNN u donošenju tog zaključka.

Mediji su objavili da nije bilo palestinske vatre u vreme ubistva Abu Akleh.

Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) je pokušao da spreči objavljivanje pisma i upozorio senatore da ne budu pristrasni protiv Izraela, te da su okolnosti ubistva i dalje nejasne, a u pismu se „podrazumeva krivica Izraela i nesposobnost da vodi objektivnu i temeljnu istragu“.

Bajdenova administracija se za sada usredsredila da ohrabri palestinsku i izraelsku stranu da podele dokaze, umesto da se uključi.

Jedan zvaničnik Bajdenove administracije u maju je izjavio za izraelske medije da SAD neće otvarati svoju istragu, tako da se može očekivati da senatorima neće biti lako da ostvare svoj cilj.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend