14. jul 2022.

Blinken pozvao porodicu ubijene novinarke Al Džazire da dođe u Vašington

Državni sekretar SAD Entoni Blinken pozvao je danas porodicu palestinske novinarke, ubijene u izraelskoj raciji na okupiranoj Zapadnoj obali, da dođe na sastanak u Vašington, saopštio je savetnik predsednika Džozefa Bajdena.

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven rekao je to novinarima u predsedničkom avionu pre nego što je Bajden stigao u Izrael u zvaničnu posetu.

Kako je naveo Vladi SAD stalo da se „tačno utvrde tragične okolnosti smrti“ poznate novinarke ‘Al Džazire’ Širin Abu Akleh, koja je imala i američko državljanstvo.

Njena porodica je tražila da razgovara sa Bajdenom tokom njegove posete.

U pismu upućenom predsedniku SAD porodica žrtve je navela da se oseća izdanom odgovorom američke administracije na njeno ubistvo.

Abu Akleh je ubijena dok je izveštavala o izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali 11. maja.

Posle smrti novinarke koja je na sebi imala zaštitni prsluk sa natpisom „press“ i šlem na glavi Palestinska uprava je optužila izraelsku vojsku da ju je namerno ubila, ali Izrael nije prestao da poriče tu optužbu.

UN i pojedini mediji naveli su da je metak koji je ubio Alekh ispalio izraelski vojnik, što su SAD ocenile kao verovatno. SAD su ispitale metak, ali su odbacile hipotezu o namernoj paljbi, što je izazvalo gnev i ogorčenje porodice ubijene novinarke.

Ostavljanje komentara je privremeno obustavljeno iz tehničkih razloga. Hvala na razumevanju.

Send this to a friend